Sramotno izgladnjivanje hrvatskih vojnika, ukinuli im doručak i večeru

vojnici-hv

Hrvatska vojska kojom se često dičimo, zbog koje mirno spavamo i na koju računamo, poprilično je demoralizirana. Razlog tome je, kako doznajemo, ukidanje doručka i večere, pa se naši vojnici sve više hrane salamama iz Konzuma i malih dućana u blizini vojarni.

– Unazad nekoliko mjeseci, prisiljeni smo sami plaćati prehranu, jer se netko pametan “ulovio” za činjenicu da profesionalna vojska ima radno vrijeme od 7-15h. To je istina, ali mi smo svi redom raspoređeni po barem 200 kilometara od kuće i prisiljeni smo spavati u vojarnama. Sve do nedavno, dobivali smo tri obroka, a onda je to ukinuto. Ostavili su nam samo jedan obrok, s tim da juhu i salatu plaćamo sami. O količini salate neću niti govoriti… Vjerojatno više dobiju djeca u vrtiću. Žlica majoneze kao prilog naplaćuje nam se 4 kune. Mislimo da to nije u redu jer ne tražimo previše. Na nas se ipak u najtežim trenucima računa. A sad, osim što smo odvojeni od svojih obitelji, sami plaćamo prehranu jer je za svakoga jedan obrok na dan premalo, a posebno za vojnika – žali se bezvoljna skupina hrvatskih vojnika i upire prstom u “Pleter” d.o.o. koji upravlja gotovo svim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima MORH-a i Hrvatske vojske.

Od prosinca 2006. kada je bivši ministar obrane Berislav Rončević bez javnog natječaja dao “Pleteru” na korištenje pet hotela, 12 vojnih restorana i čajnih kuhinja u 10 domova HV-a te 50 kantina u svim hrvatskim vojarnama, hrana je poskupjela što se opravdalo obvezom plaćanja PDV-a, jer su do tada MORH-ovi restorani i kantine bili oslobođeni plaćanja PDV-a dok je nova tvrtka bila njen obveznik. U međuvremenu zbog pritiska same vojske i dijela javnosti ta je cijena nešto korigirana, ali je njihova usluga i dalje skuplja u odnosu na MORH-ovu od prije.

Sada, nakon svega, vojsci su ukinuta dva obroka…

Ovakve pritužbe zvuče gotovo nestvarno, pogotovo kad se uzme u obzir ostatak svijeta u kojem je na vojsci zabranjeno štediti. Američka ili bilo koja vojna menza izgleda poput vrhunskog restorana na kojem su servirane razne delicije, a vojnici se po principu švedskog stola poslužuju sami i naravno – potpuno besplatno!

Razočarani hrvatski vojnici iznose i još jedan podatak:

– Nevjerojatno su odredbe ugovora po kojima Ministarstvo obrane trgovačkom društvu “Pleter” daje sve te vojne objekte na neodređeno vrijeme bez jedne jedine kune najma. I ne samo to. Oslobođeni su plaćanja apsolutno svih režija, koje je MORH preuzeo na sebe. Ostaje nejasno kako “Pleter” koji nema nikakvih izdataka i koji hrani apsolutno svu hrvatsku vojsku, ima srca naplatiti žlicu majoneze?! – ljuti se vojska.

Da ima istine u onome što su nam kazali, potvrđuje podatak iz ugovora koji posjeduje portal Dnevno:

“Ministarstvo obrane će subvencionirati obavljanje djelatnosti Društva “Pleter” na način da će snositi režijske i komunalne troškove svih prostora za rad, a pod tim se podrazumijeva utrošak električne energije, vode, grijanja, troškovi odvoza smeća te komunalne i vodoprivredne naknade” .

Pojednostavljeno, “Pleter” d.o.o dobio je opremljene i namještene prostore u najam, kompletne režije plaća im MORH koji je 2013. godine u potpunosti izgubio pravo kuhanja i time “Pleteru” otvorio mogućnost monopola pomoću kojeg mogu kako hoće. Kako vidimo, počelo je potpunim ukidanjem obroka, zaključuje Dnevno.hr.

Na sve lošiji položaj “običnog vojnika” u obrambenom sustavu mediji upozoravaju već godinama, a MORH uvijek iznosi jednake “argumente” – izgovor su nužne reforme i racionalizacija.

Za ilustraciju donosimo priopćenje koje je Ministarstvo obarne objavilo 19. travnja 2007. godine:

“U svezi s člankom u Novom listu od 18. travnja 2007. pod nazivom ‘Vojnicima hrana skuplja i lošija’, koji implicira lošiju prehranu i povećanje cijena usluga u vojnim kantinama od kad je ugostiteljstvo vojnog sustava preuzelo trgovačko društvo Pleter – usluge d.o.o dužni smo javnost podsjetiti na činjenično stanje i razloge donošenja odluke o osnivanju Pletera.

Jedan od ciljeva reforme obrambenog sustava je izdvajanje sporednih djelatnosti koje bolje mogu obavljati organizacije koje se nalaze u tržišnom okruženju te smanjenje broja državnih službenika i namještenika u Ministarstvu obrane prvenstveno onih zanimanja koje nisu primarno vezane za njegovo učinkovito funkcioniranje.

To se prvenstveno odnosi na uslužne djelatnosti koji su bile pod ingerencijom Službe za gospodarenje nekretninama. S ciljem preuzimanja navedenih poslova i državnih službenika i namještenika koji su ih obavljali u Ministarstvu obrane osnovano je trgovačko društvo Pleter – usluge d.o.o. Društvo je obvezno preuzeti sve državne službenike i namještenike do sada raspoređene u Službi za gospodarenje nekretninama kao i državne službenike i namještenike raspoređene u ustrojstvene jedinice Oružanih snaga Republike Hrvatske na poslove koje preuzima Društvo.

Navedenim djelatnicima je ponuđen ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto i poslove u skladu s osobnom stručnom spremom i zanimanjem, koji odgovaraju poslovima koje su prethodno obavljali.

Navedeni djelatnici su dodatno zbrinuti na način da im se jamči zadržavanje radnog mjesta i najmanje ista visina plaće dvije godine od zasnivanja radnog odnosa u Društvu te zadržavanje svih drugih prava iz radnog odnosa u skladu s odredbama iz Kolektivnog ugovora. S takvim načinom preuzimanja djelatnika iz Ministarstva obrane u Društvo usuglasili su se Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Cilj je da se sredstva za obavljanje djelatnosti društva osiguravaju prvenstveno iz prihoda od cijene za pružene usluge što je regulirano točkom IV. Odluke o osnivanju Društva NN 151/05, a ne da se Društvo financira iz Državnog proračuna, kako je to u članku naveo bivši ministar obrane Jozo Radoš. Navedeni cilj se ne može ostvariti preko noći. Potrebno je temeljito reformirati način rada za što je potrebno vrijeme. U prijelaznom razdoblju od dvije godine Ministarstvo je dužno pomoći da se Društvo osposobi za tržišno poslovanje. Iz tog razloga proizlazi i povećanje cijena obroka koje se odnosi isključivo na PDV obračunat na uslugu, dok su prijašnje cijene bile formirane na bazi pokrivanja materijalnih rashoda (nabavna cijena robe). Trošak usluge podmiruje se kroz minimalnu maržu iz koje bi Društvo trebalo financirati ostale troškove obavljanja djelatnosti (npr. bruto plaće i naknade za djelatnike, posebni porez na potrošnju u ugostiteljstvu, radna i zaštitna odjeća, potrošni materijal, tekuće održavanje prostora i opreme itd.), a koje Ministarstvo obrane nije prikazivalo kroz cijenu obroka već na drugim kontima u svom proračunu. Cijene sokova su ostale uglavnom na istoj razini izuzev određenih vrsta kojima je cijena porasla na tržištu, dok je kava poskupjela za jednu kunu (s 2 na 3 kune tj. s 2,50 na 3,50 ukoliko se radi o kavi s mlijekom), što je u suprotnosti s navodima Novog lista o poskupljenju kave s 5 na 7 kuna, koje i ne postoje u cjeniku trgovačkog društva.

Bez obzira na navedene promjene u cijenama, koje su za sada samo obračunskog karaktera, krajnji korisnici, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, ostvaruju pravo na besplatnu prehranu odnosno prehranu na teret Ministarstva obrane u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama RH.

U članku se navodi i loša kvaliteta hrane što također ne odgovara istini. Hrana se priprema na isti način kao i do sada u skladu s Priručnikom za planiranje i organizaciju prehrane HV i Naputkom o primjeni jelovnika za posebne prigode te privremenoj regulativi za prehranu letača. Broj menija je ostao isti i usuglašavaju se i propisuju od strane predstavnika Oružanih snaga. Količina i kakvoća pripremljenih namirnica zadovoljava sve potrebite standarde. Također napominjemo da su preuzeti restorani i dalje pod nadzorom sanitarnih i veterinarskih inspekcija MORH-a i OS RH.”