ALEKSANDAR VUČIĆ: “Srbi neće dopustiti da ih Hrvati i Bošnjaci nazivaju agresorima”

Aleksandar Vučić

“Srbi neće dopustiti da ih Hrvati i Bošnjaci nazivaju agresorima”, upozorio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Drvaru, gradiću u BiH koji su hrvatske snage zauzele 1995., što Srbi smatraju okupacijom i etničkim čišćenjem.

Drvar, Grahovo i Bosanski Petrovac većinske su srpske općine koje su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane zauzele u jesen 1995. od snaga bosanskih Srba u sklopu napora za okončanje rata u BiH.

Upozorio je kako Srbi neće prihvatiti krivotvorenje povijesti. “Poštujemo Hrvate, poštujemo Bošnjake i želimo u miru s njima živjeti desetljećima, stotinama godina. Ali ne damo da se od srpskog naroda napravi krivac za ono za što nije bio kriv“, istaknuo je.

Drvar, Jajce i nekoliko drugih gradova u zapadnoj Bosni osvojile su hrvatske postrojbe u sklopu vojno-redarstvene operacije “Maestral” koja je kasnije dovela do kraja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluja” u kolovozu 1995. porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

Komentari

comments