Austrijska biskupija zabranila održavanje mise zadušnice na Bleiburškom polju

Austrijska biskupija zabranila održavanje mise zadušnice na Bleiburškom polju

Dijecezanski upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt odbio je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise zadušnice na Bleiburškom polju jer smatraju da je ta misa postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju povijesti te nedostatku distance prema fašističkom svjetonazoru.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s tom informacijom, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti što dalje i uskladiti buduće postupanje, javlja HRT.

Kako se doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim bleiburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti što dalje.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku.

“Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih”, stoji u priopćenju HBK.

“Hrvatska biskupska konferencija uključila se preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine. Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve”, ističe se u priopćenju”, ističe se u priopćenju.

Komentari

comments