Iz jezera izronila zaboravljena povijest ramskog kraja

Kako je ljeto bilo izuzetno sušno, a i jesen je započela bez imalo oborina, došlo je do velikog pražnjenja Ramskog jezera iz kojeg polako izranjaju stare građevine, putovi, mlinovi, nadgrobni spomenici. O toj slici, koja podsjeća kako je potopljeni prostor nekad bio prilično naseljen, portal Rama-Prozor.info objavio je zanimljivu reportažu.

Rama, iako vrlo pogodna za življenje, oduvijek je bila kraj iz kojeg su se silom prilika morali seliti njezini žitelji. Najprije je veliki val iseljenja Rama doživjela odmah nakon II. svjetskog rata, međutim, onaj najveći doživjela je izradom akumulacijskog jezera davne 1968. godine, podsjeća autorica teksta Mirela Tučić.

Tada su Ramljaci za potrebe električne energije morali žrtvovati svoje kuće, vrtove, njive… Pogođeni potopom, mnogi su se morali odseliti, a većina njih otišla je u Slavoniju, Zagreb, okolicu Kutine.

Oni koji nisu htjeli otići, povukli su se na rubna područja jezera, u naselja koja danas izgledaju puno drukčije nego u to vrijeme. Međutim, iako je prošlo više od četiri desetljeća, ni danas nisu zaboravili koliko je zapravo potapanje Ramske doline utjecalo na njihove živote.

Mnogi od njih priliku posjetiti svoje nekadašnje domove, izronjene iz ogromne količine od 440 milijuna kubika vode, dobili su proteklih dana. Ta prilika se pružila i novijim generacijama Ramljaka koji ne poznaju čuvenu plodnu Ramsku dolinu prije “potopa”.

Naime, kako je zadnje ljeto bilo izuzetno sušno, a i jesen je započela bez imalo oborina, došlo je do velikog pražnjenja Ramskog jezera iz kojeg polako izranjaju stare građevine, putovi, mlinovi, nadgrobni spomenici.

Ramljaci kažu da im svako sjećanje na ta daleka sretna vremena prije potopa često zna izmamiti i pokoju suzu. Nakon potopa Ruža i Ilija Jozić su se naselili u Ripcima, često se prisjećajući kako se nekada ovdje živjelo sretno i zadovoljno. Ovaj put sa sobom su poveli djecu i unuke kako bi im pokazali gdje su njih dvoje živjeli kada su tek stupili u brak.

Već sljedeće godine planirano je potpuno pražnjenje jezera jer je HE Rama krenula u proces revitalizacije najvažnijih postrojenja vrijedan čak 39 milijuna eura, pa će 2012. godina biti upisana u povijest kao godina kada će iseljeni i domicilni Ramljaci, odnosno njihova djeca i unuci moći vidjeti ostatke svojih nekadašnjih posjeda.

Vraćanje 43 godine unatrag svakako će biti vrlo emotivan događaj za sve Ramljake ma gdje bili, i jedinstvena prilika za povratak u prošlost dok Rama nije završila pod hladnom vodom – umjetnim Ramskim jezerom.

Izvor: Rama-Prozor.info

Komentari

comments