Lord Owen: BiH je trebalo podijeliti, a Hrvatska i Srbija su trebale zajedno u EU

lord_owen

Nakon što je 1993. godine propao tzv. Vance-Owenov mirovni plan za BiH, lord David Owen otišao je tadašnjem predsjedniku Aliji Izetbegoviću i rekao mu da ne preostaje ništa drugo nego podijeliti državu na tri dijela.

“To je tada bilo najbolje rješenje i ja danas mislim da je to najbolje rješenje”, rekao je lord Owen u ekskluzivnom razgovoru za Globus.

Vance-Owenov plan predviđao je BiH podijeljenu po etničkom principu na 10 pokrajina, s nadležnostima nad unutarnjim poslovima i obrazovanjem. Pokrajine bi bile formirane po etničkom principu, dok bi glavni grad Sarajevo bio demilitarizirani distrikt sa sjedištem centralne vlade. Plan su prihvatili svi – uključujući hrvatskog i srpskog predsjednika, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića – osim bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićem, koji su se usprotivili predviđenom povlačenju Vojske Republike Srpske s nekih područja.

Američki diplomat Cyrus Vance već 1. travnja 1993. podnio je ostavku na mjesto specijalnog izaslanika UN-a (zamijenio ga je norveški šef diplomacije Thorvald Stoltenberg, inače otac predstojećeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga), dok je mirovni posrednik EU-a lord Owen nastavio tražiti suglasnost Srba. U lipnju je priopćio da je plan službeno mrtav.

Inače, britanski diplomat samo se jednom vratio u BiH, prije nekih godinu i pol dana, kada je u Srebrenici doživio emocionalnu traumu i više se neće vraćati na Balkan. Podržava aktualne prosvjede u BiH, ali vjeruje da će do stvarnih promjena doći “onda kada Srbija bude bliže EU”.

Odgovarajući za Globus na pitanje je li Hrvatska 90-ih bila “zapadnija” od ostalih, te je li se znalo da će ona ranije u EU, odgovara: “Ne, ne i ne. Naša je namjera bila da učinimo tako da Srbija i Hrvatska uđu zajedno. Ne Crna Gora, jer je ona tada bila tako korumpirana.”

Za Tuđmana, kojeg je ocijenio pobjednikom, rekao je da je želio proširiti Hrvatsku na BiH, ali je prvenstveno bio pragmatičar te je odustao od tog plana. Napomenuo je da je Tuđmanov način razgovora bio rasistički i da je imao “rasističke ispade”.

“Nije se pravio u tom smislu fin. Bilo je jasno što misli… Nije bio diplomat, ali sve to je činio uvijek uvjeren da je ono što govori i radi najbolje za njegovu zemlju”, ocijenio je lord Owen.

Komentari

comments