Miljenko Jergović: Bošnjački nacionalisti odlučili su likvidirati Hrvate kao ravnopravan narod

Miljenko Jergović: Bošnjački nacionalisti odlučili su likvidirati Hrvate kao ravnopravan narod

Književnik Miljenko Jergović se oglasio na Facebooku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i kazao da su bošnjački nacionalisti i građani odlučili “likvidirati Hrvate” kao ravnopravan narod u BiH i pretvoriti ih u obespravljenu manjinu iz vremena Osmanlija.

U svojoj objavi poznati pisac ističe da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska .

“Tako je rečeno na današnji dan prije sedamdeset i pet godina, U tim je riječima temelj nove bosanske državnosti, te osnovni razlog zbog kojeg partizani kao ratni pobjednici nisu Bosnu i Hercegovinu podijelili između susjeda, nego su je uvažili kao zasebnu, ravnopravnu državotvornu cjelinu unutar Jugoslavije. Cjelinu koju cjelinom čine njezini Srbi, Hrvati i Muslimani (Bošnjaci). Tako je to bilo i ostalo do prije neki dan. A onda su bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija Bosne i Hercegovine nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Redžepu Erdoganu u amanet. I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj”, napisao je Jergović.

Osvrnuo se i na svoj ranije objavljeni tekst “Može li čovjek biti Bosanac”, koji je kako je napisao, izazvao je bijes bošnjačkih nacionalista.

“Većina njih je, zanimljivo, bila građanske ispiracije. Komšiluk je zamijenjen komšićilukom. Tekst “Može li čovjek biti Bosanac” objavljujem ponovo, u čast ZAVNOBIH-a, i neka je sretan Dan državnosti onima, ako takvih još ima, kojima Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Dok je ijednog takvog, ima i Bosne”, napisao je Jergović.

Komentari

comments