Izborno povjernstvo odbacilo prigovor Željka Glasnovića! Evo kako je ta odluka obrazložena

Željko Glasnović

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je prigovor Željka Glasnovića koji je zbog uočenih nepravilnosti tražio ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu u Livnu.

“Podnositelj u prigovoru u bitnome navodi daje prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 34 – Livno, Konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Osnovna škola ‘Ivan Goran Kovačić’, Župana Želimira 25, Livno, Bosna i Hercegovina broj 34. (dalje: biračko mjesto) birački odbor utvrdio višak od 11 glasačkih listića. Dalje navodi da su članovi biračkog odbora zajedno odlučili 11 listića odbiti od neovisne liste Željka Glasnovića i u zapisniku navesti daje sve u redu”, stoji u priopćenju koje je objavio DIP.

Glasnović je uz svoj prigovor dostavio potpisanu izjavu članova biračkog odbora Stipe Djapića, Stipe Perkovića i Mate Krola u kojoj se “navodni višak glasačkih listića po njihovom saznanju sačuvan i dostavljen Središnjem izborom povjerenstvu te daje svjedok navedenom bila i promatračica Dražena Padro”.

“Podnositelj dostavlja i nepotpisanu izjavu zaprimljenu putem elektroničke pošte promatrača Ivana Kasala u kojoj se navodi da potvrđuje uskraćivanje 11 listića za generala Glasnovića, no da zbog podudarnosti broja birača i biračkih listića u kutiji nije bilo potrebe za dodatnim prebrojavanjem. Dodatno navodi da, s obzirom da su se listići pokazali ključnim, preporuča ponovno prebrojavanje. Riječ je o promatraču predlagatelja Neovisne liste Zeljko Glasnović. Podnositelj smatra daje došlo do povrede članaka 84. – 89. Zakona jer zapisnik nije odražavao stvarno stanje, da Državno izborno povjerenstvo još nije objavio rezultate u XI. izbornoj jedinici, daje odlučilo ponoviti izbore u Stockholmu te da se u javnosti nagađa da upravo 11 glasova nedostaje Željku Glasnoviću za osvajanje saborskog mandata iz čega proizlazi da bi tako neistinit zapisnik utjecao na izbor zastupnika u Hrvatski sabor”, stoji dalje u priopćenju.

DIP je Glasnovićeb prigovor odbio kao neosnovan, a u obrazloženju, uz ostalo, stoji:.

“Popis za glasovanje zaključenje i ovjeren s brojem 882 birača. Državno izborno povjerenstvo prebrojilo je upotrijebljene glasačke listiće s navedenog biračkog mjesto te je našlo ukupno 882 listića. Među navedenim listićima nađen je jedan glasački listić za IX. izbornu jedinicu što znači daje bilo upotrijebljenih 881 glasačkih listića za XI. izbornu jedinicu.

Nadalje, utvrđeno je da su sukladno uputi Državnog izbornog povjerenstva, u Konzulatu u Livnu pohranjeni neupotrijebljeni listići i tamo je prebrojano ukupno 619 neupotrijebljenih listića XI. izborne jedinice s biračkog mjesta.

Uzevši u obzir broj od 881 upotrijebljenih glasačkih listića XI. izborne jedinice s biračkog mjesta te 619 neupotrijebljenih listića, utvrđen je ukupan zbroj od 1500 glasačkih listića što odgovara preuzetom broju listića za XI. izbornu jedinicu zato biračko mjesto.

Dakle, Državno izborno povjerenstvo nedvojbeno je utvrdilo da zbroj upotrijebljenih i neupotrijebljenih glasačkih listića odgovara broju ukupno primljenih listića XI. izborne jedinice za to biračko mjesto.

Iz provedenog postupka stoga ne proizlazi osnovanost suštine prigovora da se na biračkom mjestu otuđilo 11 glasačkih listića za liste XI. izborne jedinice.”

Foto: Facebook / Željko Glasnović