Ministra Kuščevića novinari pitali o nekretninama, on uzvratio prijetnjama!

Lovro Kuščević

Ministar uprave Lovro Kuščević uoči sjednice Vlade komentirao je aferu s nekretninama koja u posljednje vrijeme privlači veliku pažnju hrvatske javnosti.

On tvrdi da je već sve obrazložio i da se radi o organiziranom napadu na njega.

“I danas smo mogli u medijima pročitati niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka. Na sve sam već argumentirano odgovorio i predočio potrebnu dokumentaciju. Radi se o organiziranom napadu na mene kao političkog tajnika, kao ministra na moj integritet i na članove moje obitelji. Vjerujte, vrlo brzo će netko za to odgovarati”, rekao je Kuščević, prenosi HRT.

Lovro Kuščević, piše Index, do šest parcela na na otoku Braču došao je za samo 50.000 kuna.

Njih četiri dobio je temeljem presuda od 13. studenog 2013. U prosincu 2008. i 2009. godine, dok je Kuščević još bio načelnik općine, njegova supruga Zorana kupila je dvije parcele za 50.000 kuna. Jednu je platila 20.000 kuna, a drugu je kupila za 30.000 kuna, piše Index.

Iz podataka dostupnih u zemljišniku i katastru može se zaključiti, piše Index, da se prva čestica izvorno prostirala na 2952 metra četvorna, što znači da je plaćena šest kuna po kvadratu. Druga parcela imala je 804 četvorna metra, odnosno,stajala je oko 37 kuna po kvadratu.

U toj zoni do 2015., posljednje godine Kuščevićeva mandata kao načelnika, nije bila dopuštena gradnja, nakon čega je zona prenamijenjena u građevinsku. Prošle godine Zorana Kuščević od 3756 kupljenih kvadrata prodaje 1951 za 200.000 eura, odnosno 102 eura po kvadratu, zagrebačkoj tvrtki koja tamo gradi vile s bazenima.

Kuščević je Indexu objasnio skok vrijednosti. „Vrijednost zemljišta na otocima u stalnom je porastu, na dobrobit svih mještana, a tako će se, vjerujem, i nastaviti“, rekao je.

Rođakinja jednog od prodavatelja parcela rekla je da njezini nisu znali što bi sa zemljom koja je tada bila šikara. Kuščevići su im ponudili kupovinu i rekli da će se tamo baviti poljoprivredom. Da su znali što će se dogoditi, priča rođakinja, ne bi prodali zemlju po toj cijeni.

To su priče o dvije parcele, a Index je u posjedu i dviju presuda sutkinje Ivane Domić, pomoću kojih je Kuščević došao u posjed još četiri parcele. Obje su donesene istog dana. One su danas pravomoćne, ali nisu bile zakonite u trenutku donošenja, objasnio je jedan splitski odvjetnik.

“Zakonski je uvjet za donošenje takvih presuda da dokazi priloženi uz tužbu ukazuju na opravdanost navoda iz tužbe i osnovanost tužbenog zahtjeva. Takve konstatacije u obrazloženju presude nema”, pojasnio je odvjetnik.

Zbog nereda u zemljišnim knjigama u njima su, umjesto dugogodišnjih korisnika zemljišta, kao vlasnici bili upisani umrli ili iseljeni ljudi. Ako bi se željeli uknjižiti, stvarni korisnici morali bi tužiti osobe upisane u zemljišnim knjigama i dokazati da obrađuju zemlju i brinu o čestici.

Uknjiženi vlasnici dobili bi odvjetnika po službenoj dužnosti, a mnogi od njih nisu ni znali da im se sudi jer je obavijest o tome bila objavljena samo na oglasnoj ploči suda. Tuženi se tako nisu pojavljivali na sudu, pa bi sud presudio u korist tužitelja.

Obje presude sutkinje Domić u Kuščevićevu korist imaju isti tekst sa sedam redaka obrazloženja i u njemu stoji kako Kuščević tvrdi da je navedeno zemljište njegovo, pa se “radi usklađenja zemljišnoknjižnog stanja sa stvarnim stanjem predlaže i donošenje presude kao u izreci”.

Domić potom konstatira da tuženici nisu došli na raspravu niti su izostanak opravdali te je, u skladu s Kuščevićevim prijedlogom, donesena “presuda zbog izostanka”, piše Index. Na presudu se odvjetnik po službenoj dužnosti dodijeljen tuženima nije čak ni žalio.

Protiv sutkinja Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, godinama se vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda. Prema navodima iz optužnice, od 1995. do 2004. donijela je niz presuda kojima su Bračanima oteta zemljišta vrijedna 75 milijuna kuna. Sud u Šibeniku oslobodio ju je dva puta, a Vrhovni sud prošle godine ukinuo i drugu oslobađajuću presudu te predmet vratio šibenskom sudu, piše Index.

Foto: Screenshot N1

Komentari

comments