NOVO IZVJEŠĆE O KORUPCIJI: Hrvatska bolja od Rumunjske i Bugarske, ali lošija od Ruande i Namibije

NOVO IZVJEŠĆE O KORUPCIJI: Hrvatska bolja od Rumunjske i Bugarske, ali lošija od Ruande i Namibije

Transparency International je objavio godišnje izvješće o Indeksu percepcije korupcije. U izvješću stoji da kako dvije trećine zemalja svijeta, što uključuje i brojne napredne ekonomije svijeta, pokazuju znakove stagnacije ili smanjene borbe protiv korupcije.

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019 Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinu, piše Index.hr.

2018. je Indeks percepcije korupcije za Hrvatsku iznosio 48. Na Indeksu percepcije korupcije zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju dok 100 predstavlja jako malu korupciju.

2017. i 2016. bio je 49, dok je 2015. bio 51. U zadnjih pet godina rezultat je sve lošiji.

Na sljedećoj interaktivnoj karti vidi se koji su rezultat zemlje ostvarile.

Klikom na pojedinu zemlju vide se podaci, a prikazano je i na kojem se mjestu zemlja nalazi.

Izvješće obuhvaća 180 zemalja i teritorija po stupnju percepcije o korupciji javnog sektora. U njemu je 13 stručnih procjena i anketa. Na Indeksu percepcije korupcije zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju dok 100 predstavlja jako malu korupciju.

Više od dvije trećine zemalja ima rezultat slabiji od 50, s prosječnim rezultatom od samo 43. Od 2012. godine samo 22 zemlje su značajno poboljšale svoj rezultat, a među njima su Estonija, Grčka i Gvajana, a 21 je značajno pogoršala rezultat, a tim zemljama su Australija, Kanada i Nikaragva.

Poredak zemalja možete pogledati u ovoj tablici:

Istraživanje Transparencyja je pokazalo kako najnaprednije ekonomije ne mogu biti zadovoljne svojim postignućima ako žele nastaviti borbu protiv korupcije.

Za zemlje G7 rezultati su lošiji nego prošle godine. Kanada je pala za 4 boda, Francuska za 3 kao i Velika Britanija, dok je Francuska pala za 2. Njemačka i Japan nisu napredovali, a Italija se popravila za jedan bod.

Foto: Screenshot

Komentari

comments