VOJNA VJEŽBA U LICI: Američka vojska izvršila zračni desant na Udbinu [VIDEO]

VOJNA VJEŽBA U LICI: Američka vojska izvršila zračni desant na Udbinu [VIDEO]

U sklopu međunarodne vojne vježbe ”Serrated Edge” izvršen je padobranski desant snaga na prostor vojarne “Josip Jović” u Udbini u kasnim poslijepodnevnim satima u srijedu, 22. siječnja 2020.

Iz četiri zrakoplova C130J iskočilo je više od 160 vojnika padobranaca, pripadnika Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, koji su se nakon završenog padobranskog desanta cestovnim putem uputili prema vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju gdje će nastaviti obučne aktivnosti.

Obučna aktivnost “Serrated Edge” održava se od 20. do 31. siječnja 2020. godine na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju i vojarni “Josip Jović” u Udbini. Na vježbi sudjeluje oko 300 pripadnika 54. inženjerijske bojne (Brigade Engeneer Battalion-Airborne – BEB) iz sastava 173. brigade (Infantry Brigade Combat Team-Airborne – IBCT(A)) kopnene vojske SAD-a (USAREUR), a cilj obuke je certificiranje vodova/desetina i uvježbavanje manevarskih formacija pripadnika savezničkih oružanih snaga.

“Riječ je o suradnji između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga SAD-a koja uključuje njihovu obuku, a mi kao zemlja domaćin pružamo potporu. Trenutno je tu jedan inžinjerijski vod, a kasnije će se uključiti i jedan vod minobacača iz sastava Hrvatske kopnene vojske”, kazao je čelnik tima za koordinaciju, praćenje i izvješćivanje provedbe vježbe pukovnik Andrija Žarinac, dodavši kako je ovo druga godina suradnje sa 173. brigadom, čiji su pripadnici i prošle godine sudjelovali na jednakoj obuci.

“Danas je 163 pripadnika izvršilo padobranski desant i zadaća je uspješno odrađena”, poručio je nadnarednik Zachary Moore koji je s tla pratio uvjete za izvođenje vježbe, naglasivši kako je veoma zadovoljan potporom koju im tijekom vježbe pruža Hrvatska vojska.

Neke od obučnih aktivnosti koje će pripadnici brigade provoditi u vojarni “Josip Jović” u Udbini su postavljanje žičanih zapreka, postavljanje vježbovnog minskog polja, popravljanje kratera na uzletno–sletnoj stazi i izrada protutenkovskih rovova.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju provest će se uvježbavanje rušenja elemenata i materijala, zaprečavanje, izrada prolaza u minskim poljima, LFX (Live Fire Exercise) desetina, kao i izrada borbenih položaja.

Oružane snage Republike Hrvatske na vježbi “Serrated Edge” pružaju potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) i stvarnu logističku potporu (Real Life Support – RLS) te sudjeluju s jednim Inženjerijskim vodom Gardijsko-mehanizirane brigade (GMBR) HKoV-a. Na vježbi ukupno sudjeluje do 60 pripadnika Hrvatske vojske, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osigurava zdravstvenu potporu (MEDEVAC) s jednim helikopterom.

Potpora zemlje domaćina čini široki spektar aktivnosti uz sinergijsko djelovanje civilnih i vojnih struktura uz poštivanje zakonodavstva Republike Hrvatske i vođenje brige o nacionalnim interesima te pridržavanjem deklariranih sposobnosti RH kao zemlje domaćina te je važan čimbenik u svakoj operaciji ili vježbi.

Foto: MORH/ M. Čobanović