OKRŠAJ U SARAJEVU: Pratnja turskog predsjednika nasrnula na graničnu policiju BiH

OKRŠAJ U SARAJEVU: Pratnja turskog predsjednika nasrnula na graničnu policiju BiH

Veliki incident dogodio se danas na Sarajevskom aerodromu kada je došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova osobnog osiguranja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Potvrdio je to za Dnevni avaz Zoran Galić, direktor Granične policije BiH. Kako se doznaje, u sukobu koji je prijetio da preraste u težak fizički obračun sudjelovalo je deset Erdoganovih ljudi, objavio je portal HMS.

“Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, ovom nemilom događaju svjedočili su i predstavnici izaslanstva Predsjedništva BiH.

“Svima mora biti jasno da se, bez obzira na to o kome se radi, moraju poštivati zakoni ove države. Samo pribranošću pripadnika GP-a Aerodrom izbjegnut je sukob većih razmjera”, istaknuo je Galić.

Osim verbalnog sukoba, došlo je i do naguravanja, koje je zaustavljeno nakon što je Erdogan izišao iz aviona.

Oglasilo se i tursko veleposlanstvo sa svojom verzijom priče, odnosno s tvrdnjom da je došlo je do malog spora. “Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važan posjet ne bi trebalo biti zasjenjen tako jednostavnim događajem”, priopćeno je turskog veleposlanstva.

Erdoganovi tjelesni čuvari koji su poznati po agresivnom ponašanju te su se za njegova posjeta SAD tukli s prosvjednicima koji su tamo izražavali nezadovoljstvo autokratskom vladavinom sadašnjeg turskog predsjednika, u zračnoj luci u Sarajevu su čak posegnuli za oružjem pa je malo nedostajalo da dođe do izravnog sukoba s graničnim policajcima.

Članovi osiguranja turskog predsjednika pokazali su svoju bahatost i tijekom 6. Kongresa Unije europskih turskih demokrata koji je u svibnju prošle godine održan u sarajevskoj Zetri.

Svi prisutni, uključujući i novinare prošli su rigorozne kontrole i pretrese, a medijskim radnicima oduzimane su eksterne baterije, punjači i sve ono za što su pripadnici osiguranja procijenili kao sigurnosni rizik. Zanimljivo je i to da nisu htjeli odgovarati na pitanja, a medijskim djelatnicima iz BiH i Europe obraćali su se isključivo na turskom jeziku.

Foto: Hayat.ba

Komentari

comments