PRIPREMAJU DJECU ZA RAT: U Srbiji opet otvoren kamp za obuku koji je lani bio zabranjen

PRIPREMAJU DJECU ZA RAT: U Srbiji opet otvoren kamp za obuku koji je lani bio zabranjen

Ove godine omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru ne odjekuje zvucima rafala i vojničkim naredbama: novi imidž kampa za mlade od 14 do 24 godine sada je naizgled demilitariziran. Ostaju, ipak, pitanja i ideološkog utjecaja i financijera iz sjene i veza s ruskim nacionalistima.

Na internetskoj stranici općine Čajetina, na čijem se području održava ovaj “skup”, piše da u ovogodišnjem kampu tridesetak mladih ima mogućnost naučiti orijentiranje u prirodi, kako da naprave prirodna skloništa, kao i kako da svladavati osnovne vještine radio-amaterstva, prve pomoći u prirodi, jahanja konja.

Međutim, sam kamp, koji izgleda kao vojni i dio je takve doktrine, za sociologa Ratka Božovića djeluje kao dio nenormalnih stvari koje postaju svakodnevica. Kako kaže, “ovo je samo fragment, ali puno je veći problem cjelina i atmosfera u kojoj je to moguće”.

“Kad se pripremate za rat, vi ovakvim stvarima prizivate takvu opciju, a ove nenormalne stvari postaju dio svakodnevice. Ovdje je na djelu divljačka netolerancija koje se moramo čuvati, naročito u medijima. Mržnja je kod nas trajno stanje i nije nikada uklonjena. To je sastavni dio atmosfere u kojoj rat još nije završio”, kaže Božović.

Ovdje se društvo dijeli na ratnohuškačko, prorusko i mirnodopsko, proeuropsko. Kad se se takvi utjecaji isprepliću na ovaj način, dolazi do opće konfuzije. A kad su stvari konfuzne, onda nema ideologije nego samo prevare i podvaljivanja. To što oni rade je ratno glupiranje bez oružja, ali svejedno s mržnjom.

Nakon prošlogodišnje zabrane kampa zbog “moguće zloupotrebe djece i uznemiravanja javnosti”, kad su djeca učila rukovati hladnim oružjem i replikama automatskog oružja, organizatori su se ove godine potrudili primijeniti drugačije metode, ali to ne mijenja bit događanja.

Pitanje financiranja i modela po kojem je ovaj kamp osnovan, međutim, posebna je priča. ENOT, ruska organizacija koja je “inspirator” ovih kampova, a direktno je organizirala prošlogodišnji i ovogodišnji kamp u suradnji s Udruženjem sudionika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, nastala je za vrijeme sukoba u Ukrajini 2015. godine.

Osim toga, kako pišu različiti europski mediji, ENOT je samo jedna od mnogih organizacija koje su pod neformalnim patronatom Kremlja. S obzirom na vrijeme kad je nastala, nameće se zaključak da su njeni članovi sudjelovali u sukobima u Donbasu i Donjeckoj oblasti, naravno na strani Rusije.

Osim što su organizacija za sebe, “ENOT korp” je povezan i s drugim, također ekstremnim ruskim grupama. Mediji su dosta pisali o njenoj vezi s neonacističkim odredom “Rusih”, čijim vođama nisu strana ni zvjerska ubojstva, a posebno ne mučenja. Ilustracije radi, jedan od istaknutih članova ove grupe je Aleksej Milhakov, mladić koji je nekada ubijao pse, čime se hvalio, ali je u međuvremenu počeo ubijati i Ukrajince u Ukrajini, čime se hvalio još i više, i to na društvenim mrežama.

Foto: Screenshot Youtube

Komentari

comments