SKUPŠTINA ZENIČKO-DOBOJSKE ŽUPANIJE: Bošnjaci pokušavaju preuzeti Klub Hrvata

SKUPŠTINA ZENIČKO-DOBOJSKE ŽUPANIJE: Bošnjaci pokušavaju preuzeti Klub Hrvata

Zastupnici Kluba Hrvata u Skupštini Zeničko-dobojske županije danas nisu izabrali svog predsjednika i potpredsjednika pa je prva sjednica Skupštine ZDŽ prekinuta. Bošnjačke stranke SDP, DF i Naša stranka kandidirali su “svog Hrvata”, dok je HDZ BiH kandidirao Ivu Tadića koji i ima legitimitet hrvatskog naroda u Zeničko-dobojskoj županiji, piše Dnevnik.ba.

Nakon što su novi zastupnici položili zakletve i preuzeli mandate uslijedila je pauza na kojoj su zastupnici klubova izabrali svoje predstavnike. Predsjednici i potpredsjednici Klubova su se dogovorili izuzev Kluba Hrvata.

Bošnjačka stranka SDP predložila je Vedrana Kasera kojeg su podržali zastupnici iz samoprozvanog građanskog bloka (SDP, DF i Naša stranka), međutim, zastupnik SBB-a koji se izjašnjavao kao Hrvat bio je suzdržan. Također, HDZ BiH predložio je svog kandidata, Ivu Tadića, koji je također imao 4 glasa kao i Kaser. SDP-ov Hrvat Kaser tako je imao podršku četvorice zastupnika iz SDP-a, DF-i Naše stranke, ali ne i SBB. Nastavank sjednice planiran je za 29. studenog u 10 sati.

Čini se kako koalicija koja još uvijek nije do kraja ni okupljena, odnosno tzv. stranke građanskog bloka – SBB,SDP, DF i Naša stranka nisu formirali većinu, a koalicija im već puca.

Inače, Zeničko-dobojska županija je jedan od četiri poligona bošnjačkih stranaka iz koje delegiraju Hrvate izabrane bošnjačkim glasovima i na taj način popunjavaju Klub Hrvata u federalnom Domu naroda.

Naime, bošnjačka politička elita je uvjerena da će uspjeti delegirati po jednog Hrvata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Goražda ali su im potrebna i dva iz ZDŽ kako bi imali kontrolu nad jednom trećinom izaslanika u Klubu Hrvata Federalnog doma naroda te tako nastaviti proces majorizacije Hrvata na razini entiteta FBiH.

Bošnjačke stranke pored Kluba Bošnjaka, u Domu naroda FBiH imaju punu kontrolu nad klubom Ostalih kao i Srba te ih za potpuno „preuzimanje“ Federacije treba i kontrola nad najmanje jednom trećinom, odnosno šest, izaslanika u Klubu Hrvata.

Upravo zbog toga im je stalo da iz ZDŽ proguraju svoje Hrvate u Dom naroda FBiH. (HMS)

Komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *