U Beču se gradi najjača toplinska crpka u ovom dijelu Europe

bec-toplinska-crpka

U glavnom gradu Austrije do kraja će se godine izgraditi najjača toplinska crpka u Srednjoj Europi, koja će toplinom opskrbljivati 25.000 bečkih kućanstava. Na taj će se način na godišnjoj razini emisije CO2 u atmosferu smanjiti za 4000 tona.

Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod. Kao izvor topline za crpku u bečkom Simmeringu koristit će se voda kojom se hlade elektrane koje se tamo nalaze.

Suvremena tehnologija ugrađena u novu crpku omoguće izvlačenje topline iz vrlo niskih temperatura vode. Već se od temperatura iznad 6 stupnjeva celzijusa uz pomoć toplinski crpki mogu se dosegnuti temperature od 95 stupnjeva celzijusa.

Gradnja velike toplinske crpke u Simmeringu započela je u studenom 2017., a njezino službeno puštanje u rad planirano je krajem 2018. godine.

Bečko javno poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie za proširenje postrojenja koja će se opskrbljivati obnovljivom energijom namijenilo je u narednih nekoliko godina 460 milijuna eura.

„Decentralizirane toplinske crpke koje opskrbljuju pojedinačne zagrade već su raširene, ali je tržite velikih crpki još je u povojima. Naše poduzeće već sada ulaže u napredne tehnologije koje će nam omogućiti da otpadnu toplinu iz naših elektrana iskoristimo ciljano i efikasno“, ističe tehnički direktor poduzeća Wien Energie, Karl Gruber.

Komentari

comments