Drvo je naša strast! Ova hrvatska tvrtka slavonske trupce pretvara u vrhunske proizvode

Egorra namještaj
Foto: Nikola Zoko

Drvo je naša strast! – slogan je obiteljske tvrtke EGORRA čiji se pogoni prerade drvenih trupaca hrasta, ali i proizvodnje namještaja različitog dizajna nalaze u Lepoglavi.

Vrata obiteljskog ‘carstva’ otvorio je mladi inovator Tomislav Hodalj zaslužan da je EGORRA svjetski poznata tvrtka čije inovacije svakodnevno naručuju brojni zaljubljenici u drveni namještaj ali i ručnu izradu diljem svijeta.

Egorra namještaj
Foto: Nikola Zoko

Naime, Tomislav je zaslužan da se uz EGORRU veže novi brend FURNATUR poznat kao ekskluzivni brend vodonepropusnog namještaja od hrastovine. Posebna zvijezda je drveni umivaonik Pavao, koji je u međuvremenu patentiran i već je nagrađen s dvije prestižne nagrade za inovaciju – na 14. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2023. u Prelogu te brončanu medalju za inovaciju na manifestaciji Istanbul International Inventions Fair, u Turskoj.

Umivaonik je dizajniran u tri verzije pa se prodaje samostalno kao umivaonik sa slavinom i sifonom, kao umivaonik na metalnom postolju te kao umivaonik na metalnom postolju pakiran u prigodnu kutiju na drvenim kotačima, koja se može upotrijebiti i kao kupaonski ormarić.

Tvrtka u vlasništvu pete generacije obitelji

“Mi smo jedina tvrtka u drvnoj industriji u Hrvatskoj koja ima patent u namještaju. Riječ je o našem drvenom umivaoniku Pavao brenda Furatur, koji je vodonepropustan, a za nekoliko mjeseci, na tržište stavljamo i vodonepropusnu tuš kadu. Ja sam peta generacija obitelji Hodalj u ovom poslu. Moj pradjed se bavio proizvodnjom bačvi, od koga je moj djed Pavao, po kome smo nazvali i naš umivaonik, naslijedio zanat i otvorio osamdesetih pilanu u mjestu Gora, između Petrinje i Gline, odakle sam rodom, da bi devedesetih moj otac pod silom Domovinskog rata preselio dio strojeva u iznajmljene prostore u Lepoglavi te otpočetka krenuo u proizvodnju. Današnja EGORRA više nije klasična tvrtka u drvnoj industriji koja se kupcima predstavlja kroz svakodnevne i obične proizvode, primjerice daske, elemente, stolove i stolice i sl. Mi smo gotovim, patentiranim vodonepropusnim drvenim namještajem tržištu ponudili nešto potpuno novo, inovativno”, kaže Hodalj objašnjavajući da je naziv za svoj brend Furnatur, osmislio kao spoj dvije engleske riječi furniture (namještaj) i nature (priroda).

Uz prvi drveni umivaonik stiže i drvena kada!

Umivaonik Pavao, moglo bi se reći, ultimativni je trend kojeg su mnogi prepoznali a od trenutka lansiranja vijesti kako će Pavao uskoro dobiti društvo u obliku vodonepropusne tuš kade, interes za ovu inovaciju ne prestaje. Prototip je napravljen, rezultati su očaravajući, a proizvod prolazi zadnje faze testiranja.

Ovaj projekt Hodalj radi u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu na što je posebno ponosan.

“Naš novi proizvod, tuš kada iz linije Furnatur, razvijena je u suradnji s prof. dr. sc. Alanom Antonovićem s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. Sam razvojni proces, svakako je za nas jedno drugačije i novo iskustvo u razvoju brenda”, kaže Tomislav opisujući kako je prof. dr. sc. Alan Antonović na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, u laboratoriju je stvorio tekuće drvo. Riječ je o masi koja je gustoće meda koju inovator i profesor testiraju u svakodnevnoj primjeni drvene tuš kabine. Utekućeno drvo je inovacija koju će imati isključivo FURNATUR.

Fokusiran na domaće resurse!

Dok je pokazivao svoje inovacije u prostorima obiteljske tvrtke, Tomislav Hodalj se osvrnuo i na probleme koje inovacija i proizvodnja sa sobom nosi.

Kako je rekao – nije sve ružičasto i unatoč činjenici da tvrtka Egorra odlično posluje, svakodnevno je suočena s brojnim izazovima hrvatske drvoprerađivačke industrije. Kao najveći problem u poslovanju Hodalj navodi nemogućnost nabavljanja adekvatne sirovine od strane Hrvatskih šuma.

“Pitanje nabavke sirovine je pitanje koje boli puno nas drvoprerađivača u Hrvatskoj. Nakon iznimnog truda i napretka naše tvrtke, nakon gotovih proizvoda poput nagrađenog umivaonika Pavao, mi i dalje ne uspijevamo nabaviti ni jedan kubik trupca hrasta od Hrvatskih šuma. A hrast čini naš proizvod po kojem smo na tržištu i prepoznatljivi, 90 % naše proizvodnje je hrast. U stvarnosti, mi smo prinuđeni taj isti hrast kupovati na slobodnom tržištu po znatno višim cijenama. Naša je tvrtka ušla u eru razvoja gdje bi nam pomoć u obliku sirovine od Hrvatskih šuma znatno olakšale i ubrzala razvoj i poziciju na svjetskom tržištu, u plasmanu jednog hrvatskog brenda namještaja. Vidimo priliku, imamo proizvod i koncept. Želimo potporu aktera koji odlučuju tko to može dobiti sirovinu i koliko, da nam nas poguraju na ponos naše drvne industrije i sirovine koju su naši djedovi gajili”, ističe Hodalj.

Svjesni tržišne situacije i činjenica da je drvna industrija u Hrvatskoj i Europi poprilično pogođena grana u ovoj recesiji, tvrtka Egorra budućnost drvne industrije vidi u inovaciji tehnologije obrade drveta i plasmanu inovativnih proizvoda, prvenstveno namještaja za europsko i svjetsko tržište.

Kako je na kraju zaključio Tomislav rast brenda vidi u inovacijama koje ‘običnu dasku’ pretvaraju u proizvod koji će osvojiti svijet.