VOJISLAV ŠEŠELJ: Dobio sam diplomatsku putovnicu, idem kod Kolinde

vojislav-seselj-n1

Vojislav Šešelj, čelnik Srpske radikalne stranke, tvrdi da je dobio diplomatsku putovnicu te da s novim dokumentom prvo namjerava posetiti Zagreb. Želja mu je, kako je rekao, sastati se s hrvatskom s predsjednicom Grabar Kitarović.

“Točno je da sam dobio diplomatsku putovnicu. Dobio sam je na temelju toga što sam glavni lider oporbe, šef najveće oporbene zastupničke skupine u Skupštini Srbije”, rekao je Šešelj Tanjugu. A informaciju je potvrdio i tako što je sliku svoje nove putovnice objavio na svom Twitter profilu.

Plan mu je prvo posjetiti Zagreb i malo se, kako kaže, umiješati u tamošnju predizbornu kampanju. Odgovarajući na pitanje kakve reakcije očekuje, kaže:

“Vidjet ćemo. Vejrojatno ima ljudi kojima se ne sviđa moj dolazak u Zagreb, ali mislim da će me ogolema većina srdačno dočekati”, rekao je Šešelj.

Na pitanje je li mu povjerena misija u inostranstvu, s obzirom na to da, po srbijanskoj uredbi o izdavanju diplomatskih i službenih putovnica, zastupnik samo tako može dobiti diplomatsku putovnicu, Šešelj je rekao da ima misiju, ali da se one ne povjeravaju javnosti.

“Ja sam čuveni misionar”, našalio se.

Prema spomenutoj uredbi, diplomatska putovnica se zastupnicima izdaje samo radi obavljana određene misije u inozemstvu i to nakon što podnositelj napiše zahtjev.

Diplomatska putovnica mora vratiti i deponirati u Ministarstvu vanjskih poslova odmah po povratku s puta za koji je bila izdana i nositelj je ne može imati kod sebe cijelo vrijeme niti se njome koristiti za putovanja u druge države, piše Večernji list.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić otklonio je mogućnost da bi Šešelj uopće mogao ući u Hrvatsku, a da ga ne uhite, bez obzira na diplomatsku putovnicu.

MUP je krajem ožujka temeljem članaka 36. i 38. Zakona o strancima i članka 5. Zakona o schengenskim granicama Vojislavu Šešelju zabranio ulazak u Republiku Hrvatsku.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. ICTY je u presudi utvrdio da je dio govora Vojislava Šešelja, za koje je Tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon. No oslobođen je krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.

Komentari

comments