ZAGREBULJE: Tajna zabranjene epizode kultne serije “Naše malo misto”

ZAGREBULJE: Tajna zabranjene epizode kultne serije "Naše malo misto"

HRT je pronašao skriveno blago – “Zagrebulje”! Nakon pola stoljeća HRT je “restaurirao” snimku 14. epizode “Našeg malog mista”, koja je emitirana samo jednom – 31. prosinca 1970.

“Ta epizoda u ono doba morala je izazvati poprilično političko uznemirenje. Tadašnji komunistički političari sigurno nisu bili sretni s tom epizodom jer u njoj ima stvari koje u najmanju ruku prelaze onu granicu satire koja je bila tolerantna u to doba. Nikola Vončina u svojoj knjizi spominje upravo to – da je jedanput emitirana i da je tada zabranjena. Inače, u ‘Našem malom mistu’ bilo je puno novog i nikad emitiranog. Ima jedna scena gdje doktor Luigi i Boris Dvornik mokre s rive. Ta je scena stvorila veliku medijsku buku u to doba – zašto i kako si televizija može dozvoliti takvo nešto emitirati?”, pojasnio je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” Renato Kunić, ravnatelj Programa HRT-a.

Miljenko Baričević, montažer HTV-a koji je snimku slučajno pronašao, objašnjava kako je riječ o posebnom malom specijalu od 33 minute. Specijal je bio arhiviran pod zabavni, a ne dramski program pa je to jedan od razloga zašto je snimka toliko dugo vremena ostala neotkrivena, piše HRT.

Valja napomenuti kako ova epizoda nije bila zadnja u nizu, nego je snimljena u sredini serijala. Prvih šest epizoda je snimljeno u mjestu Vranjic kraj Splita, a prvo emitiranje bilo je u veljači 1970. Zatim je snimljena epizoda “Zagrebulje”, nakon čega je bilo emitirano daljnjih sedam epizoda.

“Nakon prvih šest epizoda čitava serija je izazvala puno kontroverzi, jer je na jedan specifičan, precizan i inteligentan način ismijavala tadašnju komunističku vlast, što su naravno gledatelji prepoznali. Ali nažalost i ovi drugi, pa su je na sve moguće načine pokušali maknuti”, kaže Marin Marušić, rukovoditelj produkcijskog Odjela kulture HRT-a.

Prvobitni dogovor je bio da se snime 33 epizode, no snimilo se samo 13.

“Upravo zbog toga što je bilo političkih podmetanja”, dodaje Marušić.

Komentari

comments