Zubak: Da nije bilo Herceg Bosne, Hrvati ne bi u BiH danas bili politički subjekt

Krešimir Zubak

Kad su srpske snage, potpomognute tzv. JNA, izvršile nasilje i agresiju na hrvatski narod u BiH, a vlada BiH nije ga mogla zaštititi jer se nije za obranu pripremila, Hrvati su samoorganiziranjem postrojbi i u tijeku obrane utemeljivali hrvatske zajednice Posavina, Herceg Bosna, Središnja Bosna, Usora i Vrhbosna. Bili su to dramatični dani kako za BiH tako i za Hrvate koji žive u njoj.

O tim dramatičnim danima za Hrvate u BiH, značaju osnivanja HZ HB, a potom i HR HB, posebice doprinosu HVO-a u obrani Hrvata govori u intervjuu za Večernji list BiH govorio je Krešimir Zubak, čovjek koji je nakon ostavke Mate Bobana na mjesto predsjednika Herceg Bosne izabran za njegova nasljednika.

“Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala je iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme. Kada kažem da je nastala iz nužde, prvenstveno se mora voditi računa o tome da tadašnje strukture vlasti u BiH nisu imale jasno definiranu politiku, jasan odnos prema svim događanjima i bilo je jako nužno da se Hrvati kao narod samoorganiziraju. Osobno, tada nisam u tome sudjelovao, ali u potpunosti se slažem da je to bilo ispravno. Naime, kada su počela vojna djelovanja, bilo je potpuno jasno da vlasti u BiH nemaju adekvatan odgovor na agresiju koja se dogodila. Eklatantan primjer i dokaz toj tvrdnji je i izjava bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kako to nije njihov rat u vrijeme kada su vojne i paravojne strukture JNA napale i sravnile hrvatsko selo Ravno. Dakle, u takvim uvjetima bilo je nužno da se Hrvati samoorganiziraju. Nastala je HZ HB kao jedan oblik narodne samouprave i samoobrane, vojne i političke. Smatram kako, da se nismo tako organizirali, danas ne bismo bili politički subjekt u BiH. HZ HB je funkcionirao sve do ustroja HR HB”, rekao je Zubak.

Komentari

comments