16 mjeseci nakon izbora Zastupnički dom potvrđuje Vijeće ministara

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi trebalo biti potvrđeno imenovanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, na čelu s Vjekoslavom Bevandom (HDZ), zakazana je za petak u 13 sati.

Prije sjednice Doma bit će održana sjednica Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja treba da razmatra podobnosti i da mišljenje – preporuke za potvrđivanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je završila provjeru kandidata za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH, a ranije je potrebne provjere završilo i Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Izglasavanjem povjerenja Bevandinu kabinetu i formalno će biti okončana 16 mjeseci duga kriza vlasti u BiH, odnosno i na državnoj razini provedeni rezultati općih izbora koji su održani još 3. listopada 2010. godine.

Formiranje Vijeća ministara, kojem je na čelu Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a omogućeno je zahvaljujući dogovoru lidera šest vodećih stranaka u BiH (SDP BiH, SDA, SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990) s kraja prosinca prošle godine.

No, vrlo je zanimljivo hoće li nakon potvrde Vijeća ministara doći i do rekonstrukcije Vlade Federacije BiH. Ta je vlada formirana u ožujku prošle godine, predvođena je dvjema strankama iz Sarajeva, SDP-om BiH i SDA, ali u nju nisu ušli predstavnici dvije hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990, koje su dobile najveći broj glasova na područjima zemlje gdje u većini žive Hrvati.

Dva HDZ-a osporavaju legalnost toj vladi koju su formirale stranke potpisnice tzv. platforme, uz SDP BiH i SDA riječ je o dvije manje stranke iz Hercegovine – HSP-u BiH i stranci Radom za boljitak, iza koje stoje Lijanovići iz Širokog Brijega.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak je, pred preuzimanje dužnosti predsjedatelja Doma naroda, kazao da očekuje rekonstrukciju federalne vlade u kojoj bi HDZ BiH i HDZ 1990 trebali dobiti pet ministarskih mjesta.