BiH izručila Hrvatskoj Milu Dakića, bivšeg dužnosnika tzv. SAO Krajine

Bosna i Hercegovina je Hrvatskoj izručila Milu Dakića, nekadašnjeg predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine, koji je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno sumnje da je 1991. na karlovačkom području poticao na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca.

“Prema odluci ministra pravde BiH Bariše Čolaka, juče ujutro u najvećoj tajnosti Mile Dakić je izručen Hrvatskoj”, potvrdio je Srni njegov odvjetnik Slobodan Perić iz Banje Luke. Perić ističe da je odluka o izručenju Dakića također donesena tajno 22. srpnja, te da o njoj nitko nije bio obaviješten – niti Dakić, niti on kao njegov branitelj.

Prema Perićevim riječima, slučajno su saznali da je Dakić izručen tako što ga je rođak vidio na granici u kombiju tijekom transporta za Karlovac. Perić je rekao da sada treba učiniti sve da se postupak protiv Dakića u Hrvatskoj ponovi i da on bude oslobođen.

“Dakić je osuđen bez ijednog dokaza da je počinio djelo za koje se tereti i Hrvati su svjesni da je osuđen samo zato što je Srbin”, istakao je Perić, dodajući da nijedan medij u Hrvatskoj nije objavio informaciju o izručenju “jer znaju kakva je presuda po kojoj je traženo Dakićevo izručenje”.

Perić je podsjetio da je ministar pravde BiH Bariša Čolak bio čvrsto obećao da neće donijeti rješenje o Dakićevom izručenju. “Na diplomatskoj razini bio je dogovoren put kako da se izbjegne to izručenje”, rekao je Perić.

Srna javlja da je ministarstvo pravde Srbije uputilo prosvjedno pismo ministru pravde BiH Bariši Čolaku zbog izručenja Dakića, odnosno zbog toga što je Čolak prekršio dogovor od prije mjesec dana da neće donijeti odluku o izručenju Dakića prije konzultacija sa srbijanskom ministricom pravde Snežanom Malović.

Dakića, koji ima pautorvnicu Republike Srbije, krajem svibnja je uhapsila Granična policija BiH na prelazu Rača, prilikom pokušaja odlaska iz BiH u Srbiju.