NA DANAŠNJI DAN: Preminuo Ante Starčević, hrvatski političar i publicist, osnivač i ideolog Hrvatske stranke prava

28. veljače

Na današnji dan, 28. veljače 1896. godine, umro je Ante Starčević, hrvatski političar, publicist i književnik, osnivač i ideolog Hrvatske stranke prava. Rođen je 23. svibnja 1823. u Žitniku kraj Gospića.

Gimnaziju je završio u Zagrebu, a teologiju, povijest i filozofiju studira u Pešti, gdje stječe i doktorat filozofije. Revolucionarne 1848. vraća se u domovinu, nastavlja teološke nauke u Senju, ali kada se trebao zarediti, odlazi u odvjetničku kancelariju Ladislava Šrama u Zagrebu. Tu se Starčević oduševljava ilirskim idejama, povezao se s Kvaternikom, a u Gajevoj Danici objavljuje poeziju i prozna djela.

Sredinom stoljeća piše filozofske kozerije, aforizme, te četiri drame od kojih je sačuvan Selski prorok. Buni se protiv Vuka Karadžića i njegovih sljedbenika te se zauzima za očuvanje hrvatskih narječja i optužuje Vuka što je pod nazivom srpskih narodnih pjesama obradio hrvatsku kulturnu baštinu. U to doba prvi put izriče misao da ilirizam nije postigao svoju svrhu, te da će teško biti postići slogu među južnim Slavenima.

Starčević u Rijeci 1861. ističe svoja glasovita načela koja će postati temelj pravaštva u Hrvatskoj, i koja će mu donijeti naziv Oca Domovine. On je odlučan u ideji da Hrvatska treba prekinuti veze i s Bečom i s Peštom i oslanjajući se samo na sebe obnoviti vlastitu državu koja ima svoj legalitet još u srednjovjekovnom razdoblju.

“Bog i Hrvati” – sukus je Starčevićeve političke ideje. On ističe kako suverenitet proizlazi iz nacije, naroda, a ne iz vladarske veličine postavljene tobože milošću i voljom Božjom.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1533.
– Rođen Michel de Montaigne, francuski filozof i mislilac, svjedok Bartolomejske noći u kojoj su ubijeni protestanti.

1869.
– Umro Alphonse de Lamartine, francuski književnik i političar.

1897.
– Francuska vojska svrgnula posljednju kraljicu Madagaskara Ranavalonu III.

1933.
– 86-godišnji njemački feldmaršal i predsjednik Njemačke Paul von Hindenburg, pod Hitlerovim pritiskom potpisao “Zakon o obrani naroda i države”, kojim se ukidaju ustavom zagarantirana ljudska prava.

1935.
– Američki kemičar Wallace Carothers izumio najlon.

1986.
– Na izlasku iz kinodvorane u središtu Stockholma, ubijen je švedski premijer Olof Palme.

1991.
– Nakon što je Ustavni sud poništio odluku SO Pakrac o priključenju tzv. SAO Krajini, zapovjenik policijske postaje u Pakracu Jovo Vezmar izdao je naredbu o mobilizaciji rezervnih policajaca samo srpske nacionalnosti i naredbu o postrojavanju na nogometnom igralištu u Šeovici.

1996.
– Britanski vojnici IFOR-a razmješteni u Banjoj Luci “četiri do pet puta” vidjeli Radovana Karadžića, no nisu ga ni pokušali uhititi, iako je za njim izdana međunarodna tjeralica, rekla glasnogovornica NATO-a u Sarajevu bojnica Carol Haig.

2013.
Papa Benedikt XVI. odstupio s dužnosti poglavara Katoličke crkve.
Momčilo Perišić oslobođen optužbi za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima te je pušten na slobodu.

2021.
– Preminuo je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

dd0228