Kebo: Nepovjerenje Vladi FBiH izglasano je na način koji nije u skladu s Ustavom FBiH

mirsad-keboPotpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo oglasio se danas priopćenjem za javnost u vezi sa zaključcima donesenim na 12. izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u kojem se navodi da točke 1., 2., 3. i 4. zaključaka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu u skladu sa Ustavom, zakonom i pozitivnim zakonskim propisima i procedurama.

U vezi s tim, potpredsjednik Kebo poziva Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH da preispita točke spomenute točke zaključaka sa 12. izvanredne sjednice i uskladi ih sa najvišim pravnim aktima Federacije BiH.

Podsjetimo, na 12, izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, održanoj u utorak, izglasano je nepovjerenje Vladi Federacije BiH, čime je otvoren za smjenu vlasti u ovom entitetu.

Kako se u priopćenju navodi, Kebo na ovaj način odgovara na veliki broj zahtjeva njemu upućenih da iznese svoje mišljenje o zaključcima 12. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a što potpredsjednik FBiH smatra vlastitom obavezom i odgovornošću.

“Moj stav u javnosti je već poznat. Tražim da sve institucije i pojedinci moraju raditi u skladu sa Ustavom, zakonima i predviđenim procedurama. U vezi sa točkama 1., 2., 3., i 4. zaključaka sa 12. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, mišljenja sam da nisu u skladu sa naprijed navedenim principima i da kao takvi neće moći biti provedeni”, stoji u Kebinu pripćenju za javnost.

Iz redova stranaka koje su stale vjerne Platformi oko koje je bila okupljena sadašnja vladajuća koalicija već je bilo prigovora na regularnost postupka izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH. Tako je Vlado Ivanković Đera, predsjednik kluba zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, iznio je stav da 12. izvanredna sjednica nije u skladu sa Poslovnikom o radu ovoga doma jer još teče rok od 30 dana u kojem se Vlada, kao kolektivni organ izvršne vlasti, treba izjasniti o inicijativi zastupnika stranaka “četvorke“ za izglasavanje nepovjerenja aktualnom sazivu Vlade FBiH.

“Mi smo dobili dopis od devet ministara Vlade FBiH, da će se oni o inicijativi očitovati u četvrtak, 14. veljače, na sjednici Vlade FBiH, unutar propisanog roka”, rekao je Ivanković Đera.