33. GODIŠNJICA OSNUTKA: HDZ objavio zanimljive fotografije s osnivačke skupštine [FOTO]

Foto: Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman

U povodu 33. godišnjice osnutka HDZ-a, Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman oglasila se objavom na društvenim mrežama, a uz nju je priložena i serija zanimljivih fotografija.

Osnivačka skupština održana je 17. lipnja 1989. u Zagrebu, u prostorijama NK Jaruna, a osnivače je sa zida “gledao” maršal Tito, što se vidi na jednoj od objavljenih fotografija!

Foto: Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman

U objavi stoji:

“33 GODINA HDZ – ZNA SE!
Na današnji dan prije 33 godina, 17. lipnja 1989. osnovana je u prostorijama NK Jaruna Hrvatska demokratska zajednica.
Za predsjednika izabran je dr. Franjo Tuđman.
HDZ je tijekom te prijelomne 1989. i 1990. godine osnovao tisuće ogranaka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Južnoj Africi i tako ujedinio domovinsku i iseljenu Hrvatsku u jedinstveni nacionalno-demokratski pokret koji se zalagao za demokratski uređenu samostalnu hrvatsku državu izvan komunističke Jugoslavije.
HDZ je godinu dana poslije, u travnju i svibnju 1990. pobijedio na općim izborima, postupno stvarao državne strukture i time obnovio tisućljetnu državnost ujedno demokratizirao društvo otklanjavši komunistički totalitarni sustav koji je nemilosrdno i prisilno vladao više od dvije generacije, punih 45 godina.
Objavom nezavisnosti 25. lipnja 1991. stvaranjem hrvatske vojske i policije, obranom u Domovinskom ratu i snažnom političkim i diplomatskim odnosima Republika Hrvatska je u siječnju 1992. međunarodno priznata, a u svibnju iste godine postala punopravna članica UN-a. Vojno-redarstvenom akcijom Bljesak (svibanj) i Olujom (kolovoz) oslobodila je 1995. zapadnu Slavoniju i središnji dio hrvatskog teritorija, a 1997./1998. integrirana je istočna Slavonija i Baranja u ustavo-pravni poredak i time je cjelokupni državni teritorij postao slobodan.
Danas je Hrvatska članica EU i NATO-a.
HDZ je jedina stranka u novim demokracijama srednje i istočne Europe koja je nakon više od tri desetljeća od osnivanja i dalje dominantna politička snaga. Kao članica Europske pučke stranke, najveće europske političke stranke demokršćanskog usmjerenja, čvrsto je integrirana u europske procese, a na simboličan način, upravo naša utemeljiteljica HDZ-a Dubravka Šuica obnaša dužnost potpredsjednice Europske komisije te je 2022. izabrana za potpredsjednicu EPP-a i time postala prva Hrvatica uopće izabrana na tu dužnost.
Izabravši upravo europski put kojem je težio hrvatski narod na čelu s osnivačem stranke i hrvatske države dr. Franjom Tuđmanom HDZ je vratio Hrvatsku iz bespuće jugo-komunističkog režima u europsku obitelj naroda. Taj put u četvrtom desetljeću nastavlja predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer s najdužim stažom Andrej Plenković.
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!
Živjela Hrvatska!”