45 pripadnika OS BiH ispraćeno u vojnu misiju u Afganistanu

Ceremonija ispraćaja 45 pripadnika Pješačke postrojbe OS BiH u Misiju podrške miru ISAF u Afganistanu održana je u danas u vojarni OS BiH “Božan Šimović” u Čapljini.

U sklopu te misije ovo je peta rotacija pripadnika OS BiH, koji će se nalaziti u sklopu koalicijskih snaga zajedno s pripadnicima danskih oružanih snaga.

Što se tiče sigurnosti pripadnika OS BiH u mirovnim misijama u svijetu, zamjenica ministra obrane za politiku i planove Marina Pendeš kazala je kako sigurnost pripadnika OS BiH, bez obzira gdje se oni nalaze, nije ugrožena, da oni izvršavaju svoje misije te da do sada nije bilo nikakvih problema.

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić naglasio je kako se radi o dobrovoljnom sudjelovanju pripadnika OS BiH u mirovnim misijama u svijetu te da dužina trajanja njihovih misija u prosjeku iznosi oko šest mjeseci.

“Misija naše postrojbe radit će na osiguranju do dvije baze koalicijskih snaga, a taj posao vrlo uspješeno radimo već treću godinu”, dodao je Milojčić, odgovarajući na upit koje će zadatke obavljati pripadnici Misije.

Zapovjednik 4. Pješadijske brigade brigadir Tomo Kolenda, iz čijeg sastava se i upućuje postrojba u Afganistan, kazao je kako je njegova postrojba prošla intenzivnu i zahtjevnu obuku, s naglaskom na gađanja, psiho-tjelesnu spremu i uvježbavanje.

Na kraju je potvrdio kako je njegova postrojba, spremna, osposobljena i obučena za provedbu Misije.