Krvavi vikend u Libiji, očevici govore o stotinama mrtvih

Nepotvrđene informacije koje stižu iz Libije ukazuju na to da režim brutalno guši pobunu. Vijesti su dramatične – očevici govore o bazukama i automatskom oružju koje pripadnici elitnih postrojbi pukovnika Gaddafija koriste kako bi razbili demonstracije protiv režima. Po podacima Human Rights Watcha do sada je poginulo više od 170 ljudi, a samo u Bengaziju njih 104. Po nekim izvorima ubijeno je 250 civila, a ranjeno ih je više od 750.

Snajperisti pucaju po prosvjednicima, uključujući žene i djecu, a sukobi su najžešći u Bengaziju, drugom po veličini libijskom gradu, te se šire i prema glavnom libijskom gradu – Tripoliju. Svjetske agencije javljaju da je Gadafijev režim angažirao strane plaćenike iz susjednih afričkih zemalja, koji se nemilosrdno obračunavaju s prosvjednicima i po njima pucaju i iz najtežih oružja.

Bježeći od vojske i i Gadafijevih plaćenika, žene i djeca su, javljaju mediji, čak i s visokih mostova skakali u smrt.

U obrani režima i vlasti navodno je angažirana i cijela Gadafijeva obitelj. Talijanska novinska agencija Ansa javila je da je Sadi Gadafi, jedan od sinova pukovnika Moamara Gadafija, bio upućen u Bengazi na pregovore s vođama prosvjeda, ali su razjareni prosvjednici opkolili hotel i htjeli ga uhititi.

Pukovnik Gadafi bio je prisiljen poslati specijalce predvođene Abdulahom Sanusijem, njegovim šogorom i šefom libijskih obavještajaca, kako bi ga izbavili iz obruča.

Navodno su sukobi počeli i u Tripoliju. Detaljnijih informacija nema jer vlada potpuna informativna blokada.
Internet ne radi, a stranim novinarima zabranjen je ulazak u zemlju. No, agencije javljaju kako režim uhićuje prosvjednike pod optužbom da žele destabilizirati zemlju i da se nemiri ne stišavaju.