Koliko je teritorija Ukrajina oslobodila od početka rata? Sve se lijepo vidi na ovoj karti!

Foto: Twitter

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u subotu da je ukrajinska vojska dosad oslobodila 2500 četvornih kilometara u oblasti Harkiv.

Rezultat je to ukrajinske ofenzive koja traje već danima. Objavljena je i karta koja prikazuje koliki teritorij je u ovom dijelu ukrajinska vojska oslobodila. Crvenom su bojom označena ruska napredovanja, a plavom ukrajinski protunapad. Dio koji je označen žutom bojom prikazuje mjesta pod ruskom kontrolom, objavila je televizija N1.

Institut za rat svakodnevno analizira situaciju na bojištu u Ukrajini, a također ima i interaktivnu kartu prikazuje kako napreduje ruska invazija, odnosno ukrajinska protuofenziva.

Crvenom bojom je označen napredak ruskih trupa, a svijetloplavom je obilježen teritorij koji je je Ukrajina u protunapadu oslobodila.

Podsjetimo, Rusija je napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini u subotu, u iznenadnom padu jedne od glavnih bojišnica nakon što su ukrajinske snage zaprijetile da će okružiti to područje u šokantnom nadiranju.

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkiv bio je najteži poraz Moskve od ožujka, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, s tisućama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe streljiva i opremu.