U Jadovnu održana komemoracija žrtvama ustaškog režima

U Jadovnu kod Gospića održana je u nedjelju komemoracija žrtvama ustaškog režima, kojoj su nazočni bili predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, izaslanica predsjednika RH Vesna Pusić, izaslanik predsjednice Vlade ministar Jasen Mesić, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, kao i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i vjerskih zajednica.

Nedaleko od Šaranove jame, jedne od 32 u kojima su posmrtni ostaci žrtava, Mesić i Pupovac otkrili su obnovljeni spomenik kipara Ratka Petrića.

Srbijanski predsjednik, govoreći na komemoraciji, istaknuo je da je ovdje i kao predsjednik Republike Srbije, ali i kao unuk Strahinje Kićanovića i njegova brata Dušana koji su tu okončali život. Oni i sve ostale žrtve bili su ubijeni samo zato što su imali svoj identitet, svoje ime, svoju vjeru i uvjerenja, kazao je Tadić.

Nedaleko od Šaranove jame, jedne od 32 u kojima su posmrtni ostaci žrtava, otkriven je obnovljeni spomenik kipara Ratka Petrića
Dodao je da je svjestan kao predsjednik Srbije svih stradanja Srba i Hrvata te kako nije došao u Jadovno da bi se strahovi obnavljali, nego već da pridonese da na njih stavimo točku jednom za svagda.

Vesna Pusić naglasila je da RH nije sljednica ustaškog režima, nego da su naši temelji antifašistički otpor nacizmu, fašizmu i NDH-u. Ministar Mesić podsjetio je da je antifašizam i zalaganje za zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina ugrađen u ustavno-pravne dokumente RH.