ICC izdao nalog za uhićenje Moamera Gadafija

Međunarodni kazneni sud u ponedjeljak je na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti izdao nalog za uhićenje Moamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija.

Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC), rekao je da se zločini u Libiji nastavljaju te “Gadafija treba uhititi” kako bi se ti zločini zaustavili. Tužitelj svu trojicu optužuje za ubojstva i progon civila od 15. veljače u Tripoliju, Benghaziju i Misrati, koji su bitna sastavnica zločina protiv čovječnosti. Međutim, optužbe za ratni zločin, koje uključuju silovanje i napade u Libiji od konca veljače, mogle bi biti predmet druge istrage.

Gadafijeva vlada u međuvremenu pobunjenicima predlaže da se održi nacionalni dijalog i glasovanje o tome treba li Gadafi ostati na vlasti, pod nadzorom UN-a. Glasnogovornik libijske vlade Moussa Ibrahim rekao je da će Gadafi otići samo ako to narod od njega traži, u protivnom borit će se do kraja. Ideju o održavanju glasovanja početkom lipnja prvi je objavio Gadafijev sin Saif al-Islam Gadafi.