Dramatično ročište: Strauss-Kahn pušten iz zatvora bez jamčevine

Bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pušten je u petak iz zatvora bez jamčevine, nakon dramatičnog ročišta na sudu u New Yorku na kojem se postupak za pokušaj silovanja neočekivano okrenuo u njegovu korist.

Na saslušanju o izmjenama uvjeta puštanja uz jamčevinu tužitelji su rekli da je dovedena u pitanje vjerodostojnost žene koja ga je optužila za pokušaj silovanja.

Zato je sud pristao pustiti Strauss-Kahna i vratiti mu uplaćenu jamčevinu. On je pristao vratiti se na sud kad to bude potrebno, između ostaloga i na saslušanje 18. srpnja.

“Shvatio sam da su se okolnosti ovoga slučaja znatno promijenile, a rizik da on neće biti ovdje prilično se smanjio. Zato puštam g. Strauss-Kahna”, rekao je sudac Michael Obus.

Cijeli se slučaj oslanjao na riječi 32-godišnje imigrantice iz Gvineje koja je čistila apartman u hotelu Sofitelu na Manhatatnu gdje je Strauss-Kahn odsjeo.

New York Times prenio je riječi jednoga izvora bliskog istrazi o tome da je sobarica prije više puta lagala pa tužitelji više ne vjeruju njezinoj verziji događaja.

Agencija Reuters prenijela je dijelove pisma koji su tužitelji uputili Strauss-Kahnovim odvjetnicima, u kojem stoji da je sobarica u hotelu Sofitel priznala kako je velikoj poroti lagala o tome što se dogodilo nakon navodnog seksualnog napada. Ona je tužiteljima i porotnicima najprije rekla da je nakon incidenta pobjegla na hodnik i sačekala da Strauss-Kahn ode te je nedugo potom obavjestila svog nadređenog o cijelom događaju, kažu tužitelji.

“Tužiteljica (sobarica) potom je priznala da je taj iskaz lažan i da je nakon incidenta u apartmanu 2806 nastavila čistiti susjednu sobu, potom se vratila u apartman 2086 i počela ga čistiti prije nego je slučaj prijavila svom šefu”, stoji u pismu. Odvjetnik sobarice, međutim, tvrde da njihova klijentica nikada nije promijenila priču te da i dalje ustraje u tome da je napadnuta.

“Žrtva je od prvog dana opisala seksualni napad….Otada niti jednom nije promijenila nijednu stvar vezanu za taj događaj. Okružni tužitelj to zna. To je bila istina toga dana, to je istina i danas”, rekao je odvjetnik Kenneth Thompson na konferenciji za novinare. “Žrtva je možda napravila neke greške, ali to još uvijek ne znači da nije žrtva silovanja”, istaknuo je odvjetnik.

Strauss-Kahna, koji je sa smiješkom je izašao iz sudnice, još čeka optužnica za pokušaj silovanja i seksualni nasrtaj.

Zbog uhićenja bio je prisiljen povući se s položaja direktora Međunarodnog monetarnog fonda i činilo se da su pokopane i njegove predsjedničke nade samo koji tjedan prije planirane objave kandidature.

Pristalice Strauss-Kahna u francuskoj socijalističkoj stranci izrazili su zadovoljstvo obratom, a neki se nadaju i da bi mogao ponovno ući u predsjedničku utrku 2012.