U Derventi posvećena četvrta crkva na istim temeljima

U središtu Dervente, 16. srpnja nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posvetio je četvrtu crkvu sv. Jurja izgrađenu na istim temeljima i u njezin oltar ugradio relikvije bl. Alojzija Stepinca. Suslavio je pomoćni zagrebački biskup mons. dr. Valentin Pozaić i veći broj svećenika, a među brojnim vjernicima, koji su se okupili s raznih strana,bio je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin, a nazočan je bio i derventski imam Muris Abdurahmanović.

Dobrodošlicu i pozdrav svima uputio je župnik Filip Maršić zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju ove crkve.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na teška komunistička vremena kada je tadašnji župnik, tijekom izgradnje župne crkve, morao provesti jedno vrijeme u zatvoru zbog pritiska komunističkog sustava. Kazao je da je i sam doživio neugodno iskustvo u vrijeme nedavnog rata kad je mržnja srušila ovu crkvu.

“Danas, dok gledamo ovu crkvu, vidimo da je ljubav pobijedila; ljubav je obnovila ovu crkvu. Dok posvećujemo ovu crkvu, blagoslivljamo i sve one koji su sebe ugradili u ovo zdanje”, kazao je kardinal Puljić naglasivši da ovom posvetom to postaje sveti prostor u kojem će se posvećivati župna zajednica izgrađujući zajedništvo u vjeri te snažiti Božjom riječi koja ima za cilj izliječiti rane koje je mržnja nanijela.

“Živimo u vremenu relativizma u kojem se gubi osjećaj za sveto i čovjek tada biva ugrožen. Ako želimo spasiti čovjeka, moramo se vratiti Svetomu. Čuli smo da je narod uživao slušajući riječ Božju, a ovaj prostor ima upravo taj cilj. A da bi čovjek čuo te riječi, treba otvoriti svoje srce i tad će prepoznati svoj cilj, smisao i dostojanstvo života”, naglasio je kardinal Puljić.

Župa Derventa postojala je već i prije turskih vremena, pod nazivom Ukrina, ali je za turskih vremena sva raseljena, te je ponovno uspostavljena 1864. godine i od tada do danas neprekinuto ima svog župnika. Prva zidana crkva započeta je 1882. godine, iz koje je sačuvana i današnja krstionica, a dar je prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera.

Crkva u današnjem izgledu započeta je 1971. i građena je do 1977., ali nikada nije bila posvećena. Potpuno je minirana i srušena od srpskih snaga u ratu 1992. godine. U prosincu 1999. župnik vlč. Miro Bešlić započinje s otklanjanjem ruševina, te time započinje obnova crkve, koju uz odricanje i pomoć, kako materijalnu tako i duhovnu, ljudi ovog posavskog kraja i šire, u srpnju 2011. zajedno sa svojim župnikom vlč. Filipom Maršićom obnoviše. Sadašnja crkva je četvrta crkva na istim temeljima. [kta/d.t.]