SDA i SDP podijelili direktorska mjesta u državnim tvrtkama u Sarajevu

Nakon što je koalicija SDP-SDA u Kantonu Sarajevo dogovorila raspodjelu direktorskih mjesta i predsjednika upravnih odbora najvećih zdravstvenih ustanova, dogovorena je i raspodjela direktorskih pozicije u ostalim kantonalnim preduzećima, piše Dnevni avaz.

Za sada je najavljena smjena dosadašnjeg direktora JU “Dom zdravlja” Slobodana Trninića, a njegovog nasljednika imenovat će SDP. Dnevni avaz iz izvora bliskih Vladi i Skupštini KS doznaje kako je koalicija dogovorila da direktora preduzeća “Park” imenuje SDP, “Rad” je pripao SDA-u, Spomenik prirode “Vrelo Bosne” SDP-u, “Vodovod i kanalizacija” također SDP-u, Tržnice – pijace pripale su SDA-u, “Pokop” SDP-u, direktora “Sarajevogasa” postavit će SDA kao i prvog čovjeka “Toplana”, GRAS će ubuduće voditi čovjek predložen od SDP-a, ZOI ’84 pripada SDP-u, Kantonalna TV također SDP-u, a KSC Skenderija pripala je SDA-u kao i “Sarajevošume”.

Direktora Zavoda za izgradnju imenovat će SDA, mjesto direktora Zavoda za planiranje razvoja KS pripalo je SDP-u kao i direktorska pozicija u Agenciji za privatizaciju KS. SERDA – Agencija za razvoj KS pripala je SDA-u, direktora Fonda za izgradnju stanova dat će SDP, Kantonalni stambeni fond pripao je SDA-u, Fond za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida pripada SDA-u, dok je Fond za stipendiranje i školovanje djece šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata – IKRE dodijeljen SDP-u.

Biblioteka Grada Sarajeva pripala je SDA-u kao i Bosanski kulturni centar te Sarajevski ratni teatar, dok su Međunarodni teatarski festival MESS, Narodno pozorište, Muzej Sarajeva, Pozorište mladih, Kamerni teatar, Historijski arhiv pripali SDP-u, stoji dalje u tekstu koji donosi Dnevni avaz.

Podsjetimo, od ranije se već zna da su direktorska mjesta u zdravstvu podjeljena tako da SDA-u pripadaju čelna mjjesta u Zavodu zdravstvenog osiguranja, Psihijatrijskoj bolnici KS, Hitnoj pomoći, a SDP-u u Apotekama Sarajevo, Zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a KS.

Upućeniji tvrde da je ovakva raspodjela vodećih mjesta uveliko oslabila ulogu SDA koju je ova stranka godinama imala u Kantonu Sarajevo. Dogovor o raspodjeli direktorskih mjesta, prema dostupnim informacijama, izazvao je i određene sukobe unutar te stranke, što je, kako se spekulira, bio i jedan od razloga nezadovoljstva sada već smijenjenog predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Abdulharisa Šete.