Srbi pucali na hrvatski helikopter iz sastava KFOR-a

Jučer je u poslijepodnevnim satima na sjeveru Kosova otvorena vatra iz pješačkog naoružanja na hrvatski helikopter Mi 171 koji se tamo nalazi u misiji KFOR-a. U tom trenutku u helikopteru su bila četiri člana posade. U napadu nitko nije ozljeđen niti je helikopter oštećen. To je prvi napad na međunarodne snage na Kosovu od ponedjeljka navečer kada su počeli najnoviji sukobi.

Napad na helikopter potvrdio je i glasnogovornik Hrvatskog ministarstva obrane Goran Grošinić koji je rekao da je “otvorena vatra iz pješačkog naoružanja u zoni leta helikoptera iz sastava hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.

Hrvatska posada helikoptera tijekom leta nije primijetila da se puca po letjelici, a nakon slijetanja utvrđeno je da helikopter nije pogođen niti su na njemu pronađeni tragovi metaka i bilo kakvih oštećenja, potvrdio je Vjesniku Goran Grošinić. Glasnogovornik je također rekao da je “situacija na Kosovu vrlo složena u sigurnosnom smislu”.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako postoje indicije da su hrvatski helikopteri iz sastava KFOR-a prebacili skupinu kosovskih policajaca i carinika na granični prijelaz Jarinje.