U padu helikoptera u Afganistanu poginuo 31 američki vojnik

U padu helikoptera tijekom protekle noći u Afganistanu je poginuo 31 američki i sedam afganistanskih vojnika, što je najgori incident te vrste u desetogodišnjem ratu u Afganistanu. U priopćenju afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija stoji da se helikopter srušio u središnjoj pokrajini Maidan Vardaku, zapadno od Kabula.

Talibani tvrde da su oni srušili helikopter, šef regionalnog zapovjedništva afganistanske vojske general Abdul Razek također je rekao da su talibanski pobunjenici srušili helikopter, dok je NATO-ova misija u Afganistanu potvrdila da je helikopter pao ne navodeći nikakve druge pojedinosti. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da duboko žali zbog smrti američkih vojnika u Afganistanu u padu helikoptera kojeg su srušili talibani, navele su pokrajinske vlasti.

“U ovom tragičnom trenutku želim naglasiti duboku solidarnost NATO-a s američkim i afganistanskim narodom kao i njihovim vladama”, stoji u Rasmussenovu priopćenju, u kojem se ističe da je NATO odlučan nastaviti akciju, posebice u razdoblju kada afganistanske i međunarodne snage usko surađuju u tranziciji.

Očevici kažu da je više helikoptera sudjelovalo u toj akciji, te da se helikopter Chinook srušio prilikom pokušaja polijetanja, javlja Glas Amerike. Medijska izvješća citiraju anonimne američke dužnosnike koji kažu da su mnogi od poginulih bili pripadnici mornaričke jedinice koja je sudjelovala u akciji u Pakistanu u kojoj je ubijen vodja al-Qaide Osama bin Laden