Italija prisiljena na oštre proračunske rezove

Najviši europski dužnosnici odobravaju talijanski plan proračunskih rezova i povećanja poreza – izjavio je za talijanske medije premijer Silvio Berlusoni. On je rekao da je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Europske središnje banke Jean-Claude Trichetom, koji su prema Berlusconiju odali priznaje talijanskom planu koji je njegova vlada usvojila u petak.

Taj će plan dovesti do oštrih proračunskih rezova zatraženih od strane Europske središnje banke unatoč regionalnom protivljenju tim mjerama. Mjere uključjuju smanjenje državnog proračuna za 28 milijardi dolara u sljedećoj godini te za 35 milijardi u 2013. Cilj je tih mjera balansiranje talijanskog proračuna do 2013., što je bio uvjet Europske središnje banke za podršku vrijednosti talijanskih obveznica čija je cijena prošlog tjedna drastično pala.

Na kraju tjedna koji je potresao burze diljem svijeta burzovni pokazatelji u Europi bilježili su značajniji rast – drugi dan zaredom, povrativši veći dio ovotjednih gubitaka. Povećala se vrijednost dionica i na američkim burzama, ali ne u tolikoj mjeri, dok je na azijskim burzama radni tjedan završen s pomiješanim rezultatima. [voa]