Protiv HDZ-a pripremljena optužnica zbog crnih fondova?

Zbog tzv. crnih fondova u HDZ, mogla bi biti podignuta optužnica protiv te stranke, kao pravne osoba. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da u Hrvatskoj postoji Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba te da, gledajući s te pozicije, sve pravne osobe mogu doći pod udar tog zakona.

“Međutim, uvjeti su vrlo jasno propisani kad je to moguće i s te strane treba vidjeti daljni slijed situacije kakva će biti, hoće li se ostvariti nekakve pretpostavke, ali duboko vjerujem da takve situacije neće biti”, rekao je Bošnjaković u utorak navečer, u Dnevniku 3 HTV-a.

Večernji list, međutim, pozivajući se na izvore bliske Uskoku, piše da je optužnica protiv HDZ-a gotova stvar. Prema pisanju ovog lista, državni odvjetnik Mladen Bajić želi završiti sve istrage s političkim konotacijama, koje bi mogle utjecati na izbornu kampanju i rezultat predstojećih parlamentarnih izbora.

Osim protiv HDZ-a, optužnica bi mogla biti podignuta i za slučaj Fimi medije – koruptivne afere isisavanje novca iz državnih poduzeća, a sve pod diktatom Ive Sanadera i HDZ-a. Ta je afera ključna za kazneni progon HDZ-a i dokazivanje crnog fonda stranke kojim su nelegalno financirani članovi stranke i predizborne kampanje.

Odgovornost pravne osobe proizlazi iz odgovornosti odgovornih osoba. Tako bi kod HDZ-a kazneno mogli odgovarati bivši šef stranke Sanader, bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak, rizničar Mladen Barišić, šefica računovostva Branka Pavošević te Ratko Maček. Maček je, navodno, uz Barišića rukovodio sastankom u travnju 2007., na kojem je sve i počelo. Na njemu se, navodno, javna poduzeća pozvalo da uplaćuju reket preko Fimi medije.