Zapovjedni brod američke Šeste flote na remont ide u riječki Viktor Lenac

Zapovjedni brod američkih mornaričkih snaga za Europu i Afriku, Šeste flote, bit će remontiran i servisiran u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, objavioje Glas Ametrike.

Dogovor o tome jučer su su u Zagrebu postigli zapovjednik američke šeste flote i američkih snaga u Napulju admiral Samuel J. Locklear i hrvatski ministar obrane Davor Božinović, a posao je vrijedan 6,5 milijuna eura. Njime se hrvatskim brodogradilištima koja vape za novim poslovima otvaraju izgledi za održavanje i remonta američkih brodova. Taj je ugovor prvi ozbiljan gospodarski dobitak kojeg je članstvo u NATO donijelo Hrvatskoj.

Zapovjedni broj USS Mount Whitney djeluje u sklopu američkih snaga u Europi, dugačak je 195 metara, širok 33 metra, gaz mu je 9 metara i ima oko 330 civilnih i vojnih članova posade.

Nakon susreta s ministrom Božinovićem admiral Locklear kojem je ovo prvi službeni posjet Hrvatskoj je izjavio: “Veliko nam je zadovoljstvo što možemo objaviti potpisivanje ugovora između Mornarice SAD-a i brodogradilišta Viktor Lenac, o redovnom održavanju i remontu zapovjednog broda američke 6. flote Mount Whitney. Nadamo se da će to biti primjer mogućnosti hrvatskih brodogradilišta za buduću ulogu održavanja američkih brodova te širenje tehničke suradnje s hrvatskim partnerima.”

Brodogradilište Viktor Lenac taj posao dobilo na natječaju u konkurenciji nekoliko brodogradilišta iz cijele Europe, zahvaljujući iskustvu, stručnosti i transparentnosti svoje ponude, istaknuli su američki partneri.

Ministar obrane Davor Božinović izrazio je nadu da taj ugovor neće ostati osamljen već da će biti test i ohrabrenje za ostala hrvatska brodogradilišta: “Ja ovaj posao vrijedan šest i pol milijuna eura vidim kao vjesnik novih i plodonosnijih poslova između RH, između naših škverova i SAD i njihovih oružanih snaga“.

Admiral Locklear je pohvalio hrvatsko partnerstvo u NATO savezu te zahvalio hrvatskim oružanim snagama zbog njihova doprinosa mirovnim misijama u svijetu.