Pokret 'Okupirajmo Wall Street' proširio se diljem svijeta

Mjesec dana nakon što je skupina prosvjednika koji se naziva Okupirajmo Wall Street ušla u park Zuccoti u New Yorku, taj se pokret proširio globalno, ali i uhvatio dodatni zamah kod kuće.

Inspirirani pokretom Okupirajmo Wall Street oko 100 anti-korporacijskih aktivista ulogorilo se preko puta Europske središnje banke u Frankfurtu. Jedan prosvjed u Rimu pretvorio se u nerede i ostavivši za sobom spaljene automobile i slomljene prozore i izloge na bankama. Prosvjednici u Tokyju koncentrirali su se na društvene nejednakosti, nezaposlenost i nuklearnu energiju.

U maršu na američko veleposlanstvo na Filipinima osuđivao se – kako je ponavljano – američki imperijalizam i agresivne ratove. Slični prosvjedi se održavaju u u nizu gradova od Ljubljane u Sloveniji do Melbournea u Australiji.

Predstavnik za tisak pokreta Okupirajmo Wall Street Mark Bray kaže da otpor multinacionalnom korporativnom utjecaju traži multinacionalni pokret. “Problemi s kojima smo sučeljeni u svim tim različitim zemljama variraju od lokaliteta i u okolnostima. Međutim, otpor rezovima u socijalnoj potrošnji, pritisak prema stvarnoj demokraciji u kojoj glas radnih ljudi ima prioritet nad glasovima korporacija nešto je što nam je zajedničko”, rekao je Mark Bray.

Ovaj pokret nema neke zapažene čelnike ili neku zajedničku platformu. U Sydneyu u Australiji primjerice 300 prosvjednika optužilo je jedan posto najbogatijih na svijetu da gomilaju bogatstvo.

U New Yorku ulični izvođač Benny Zable, inače rođen u Australiji, okrivljuje taj isti jedan posto za zagađenje okoliša: “Jedan posto ih je vrlo bogato, postali su bogati tako što su zgrtali po svaku cijenu. Iza toga ne stoji nikakav moral. Oni kopaju, oni zagađuju”.

U nedjelju je predsjednik Barack Obama odao priznanje ovom pokretu spominjući velečasnog Martina Luthera Kinga. Američki je predsjednik govorio na posvećivanju spomenika ovom ubijenom borcu za građanska prava: “Da je danas na životu, vjerujem da bi nas podsjetio da nezaposleni radnik može s pravom osporiti pretjerano bogastvo Wall Streeta a da ne demonizira sve koji tamo rade”.

U Švicarskoj je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio da bi ministri financija G-20, najvećih ekonomija svijeta, trebali poslušati prosvjednike i izraditi realne planove kako bi se pozabavili s njihovim problemima.

Čelnik poljskog sindikata Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa izrazio je podršku prosvjednicima protiv Wall Streeta. A više od 100 autora, uključujući nekoliko dobitnika Pulitzerove nagrade, potpisalo je peticiju na internetu kojom izražavaju svoju solidarnost s pokretom Okupirajmo Wall Street diljem svijeta.

Izvor: Glas Amerike