Simoviću i Kaliniću za Đinđićevu smrt opet po 30 godina zatvora

Pripadnici tzv. ”zemunskog klana” Miloš Simović i Sretko Kalinić u ponedjeljak su, u završnici ponovljenog suđenja za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ponovno osuđeni na po 30 godina zatvora za sudjelovanje u tom zločinu.

Simović i Kalinić na presudu imaju pravo podnijeti žalbu prizivnom sudu, a do odluke toga suda na snazi će biti ranija presuda temeljem koje se obojica nalaze u zatvoru, istaknuto je u obrazloženju presude.

Sudsko vijeće ocijenilo je da postojeća pravomoćna presuda iz 2007. godine treba ostati na snazi, jer su svjedoci suradnici ispitani tijekom ponovljenog suđenja u svojim izjavama jasno uputili na aktivnosti optuženih u razdoblju prije i na dan ubojstva premijera.

Đinđić, koji je ubijen u napadu u dvorištu zgrade srbijanske vlade 12. ožujka 2003., bio je prvi srbijanski premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za njegova mandata počeo je proces demokratizacije srbijanskoga društva i korjenitih gospodarskih i socijalnih reformi.

Zbog organizacije ubojstva premijera Đinđića u svibnju 2007. osuđen je na 40 godina zatvora bivši zapovjednik negdašnje Jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a Milorad Ulemek, a kao izravni počinitelj ubojstva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamjenik zapovjednika te postrojbe Zvezdan Jovanović.

Presude Ulemeku i Jovanoviću potvrdio je 29. prosinca 2008. srbijanski vrhovni sud u drugostupanjskom postupku, a potom i 24. studenoga 2009. u trećestupanjskom postupku, predviđenom u slučaju osude na najviše zatvorske kazne.

Vrhovni sud u prosincu 2008. potvrdio je i prvostupanjske kazne na po 35 godina Aleksandru Simoviću, Ninoslavu Konstantinoviću i Vladimiru Milisavljeviću, a kazne zatvora od po 30 godina potvrđene su Milošu Simoviću, Milanu Jurišiću i Branislavu Bezareviću.

Sretku Kaliniću kazna je u drugostupanjskom postupku smanjena s 35 na 30 godina zatvora, Dušanu Krsmanoviću s 30 na 20 godina i Željku Tojagi s 30 na 15 godina.

Ponovljeno suđenje Simoviću i Kaliniću, uhićenima sredinom 2010. godine, započelo je nakon što su njih dvojica iskoristili svoje pravo na ponavljanje postupka s obzirom da im je suđeno u odsutnosti.