Deseci tisuća Rusa traže ponavljanje izbora i odlazak Putina

Deseci tisuća Rusa izašli su na ulice i na masovnim prosvjedima od istoka do zapada zemlje tražili ponavljanje parlamentarnih izbora i završetak vladavine Vladimira Putina.

Policija je bila spremna, ali je malo toga učinila da suzbije prosvjede, koji pokazuju do koje je mjere naraslo nezadovoljstvo Putinovom vladavinom i bijes zbog ishoda parlamentarnih izbora 4. prosinca koje oporba smatra namještenima.

“Danas je 60 tisuća, možda i 100 tisuća ljudi došlo na ovaj prosvjed”, rekao je bivši premijer Mihail Kasjanov na središnjem skupu u Moskvi, održanom na trgu Bolotnom, nasuprot Kremlja preko rijeke Moskve.

“To znači da je danas početak kraja ove lopovske vlasti”, rekao je Kasjanov, predvodnik oporbenog pokreta kojem je zabranjen izlazak na izbore.

Drugi oporbeni lider Vladimir Rižkov pročitao je zahtjeve okupljenih, koji uključuju poništenje izbora i održavanje novih, registraciju oporbenih stranaka, ostavku čelnika središnjeg izbornog povjerenstva i oslobađanje sviju koji su nakon prvih poslijeizbornih prosvjeda završili po zatvorima.

Stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina osvojila 238 zastupničkih mjetsa, što joj osigurava izbornu pobjedu, ali manje uvjerljivu od dosadašnjih.

Politički analitičari smatraju da Putin zasad nije u opasnosti da bude svrgnut i da je teško neprestano održavati prosvjede diljem tako ogromne zemlje. Putinov autoritet je, međutim, teško narušen i mogao bi postupno nestajati.