Jankovič nije dobio potporu parlamenta, Türk mora ponovo predložiti mandatara

Na tajnom glasovanju u srijedu poslije podne u slovenskom parlamentu Zoran Jankovič ipak nije dobio potrebnu većinu za formiranje nove slovenske vlade. Jankovič je, naime, dobio potporu tek od 42 zastupnika, što je četiri manje od onoga što mu je trebalo.

Zanimljivo je da za Jankoviča nisu glasovali ni svi zastupnici strnaka koje su mu dale podršku. Naime, da su se zastupnici držali stranačke stege, rezultat bi, prema očitovanju stranačkih vođa, bio neodlučan, 44:44. Preostala dva zastupnička mjesta pripadaju manjinskim zastupnicima Laszlu Goenczu (Mađar) i Robertu Battelliju (Talijan), koji su najavili da će biti suzdržani. “Njih dvojica su izjavili kako ne žele na sebe kao manjinski zastupnici preuzeti odluku o vladi, iako bi mogli i na to imaju pravo kad bi htjeli”, rekao je Vlado Miheljak, socijalni psiholog i analitičar političkih prilika u Sloveniji.

Za izbor su, dakle, Jankoviču teorijski bila potrebna i dva “nedisciplinirana” zastupnika stranaka koje su se izjasnile protiv njega, no ne samo da takvih nije bilo, nego su i da zastupnika iz stranaka koje su mu obećale potporu prekršili stranačku stegu.

Bilo kako bilo, ovo je prvi put da zastupnici u slovenskom parlamentu nisu izglasali za premijera predsjednika stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i relativnu većinu.

U idućih nekoliko dana slovenski predsjednik Danilo Türk mora ponovo održati konzultacije sa strankama te ponovo predložiti mandatara. No, to opet može biti Jankovič, ali i neko drugi.

O novom predloženom mandataru parlament se mora izjasniti najkasnije za 14 dana.