Češki i poljski neonacisti organizirali skupove potpore Srbiji u vezi s Kosovom

Neonacistički pokreti u Češkoj i Poljskoj održani su skupovi potpore Srbiji u njezinu nastojanju da spriječi definitvno odvajanje Kosova i njegovu međunarodnu afirmaciju. U češkom gradu Jihlavi na skupu se okupilo nekoliko desetaka članova Radničke omladine, povezane sa kontroverznom desničarskom Radničkom strankom socijalne pravde (DSSS), a sličan skup održan je i u Poljskoj.

Kako prenose beogradski mediji, skup u Jihlavi osiguravale su jake policijske snage, uključujući i policijske helikoptere, kao i posebne postrojbe za borbu protiv ekstremističkih grupa.

Varšavaski autonomni nacionalisti, patriotska udruženja iz Poljske i incijativa Stubova srpskog Kosova uspjeli su okupiti oko 1000 prosvjednika, među kojima je bilo i nekoliko desetaka huligana, navijača varšavske Legije koji su poznati po svojim nacionalističkim stavovima.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i Poljske, transparente “Kosovo je Srbija”, “Dolje albanska okupacija”, “Nacionalni otpor. U prosvjednoj šetnji zauzeli su jednu od središnjih ulica te zaustavili promet na neko vrijeme.