Juppe: Dogovor je postignut, Srbija postaje kandidata za članstvo u EU

Danas je postignut dogovor, više nema bilo kakvih primjedbi da se Srbiji dodjeli kandidatski status, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Vijeće za vanjske poslove treba dati političko mišljenje o srbijanskoj kandidaturi, a odluku bi trebalo sutra donijeti Vijeće za opće poslove. Odluku Vijeća za opće poslove trebali bi potom potvrditi čelnici članica EU-a koji će se u četvrtak i petak okupiti na summitu u Bruxellesu.

Njemačka je u prosincu prošle godine blokirala odluku da se Srbiji dodijeli kandidatski status i zatražila od Beograda napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Prošli je tjedan u dijalogu Srbija-Kosovo postignut dogovor o sudjelovanju Kosova na regionalnim skupovima. Prema dogovoru kosovski predstavnici sudjelovat će na regionalnim sastancima pod imenom Kosovo, koje će biti označeno zvjezdicom, dok će u fusnoti stajati objašnjenje da taj naziv ne prejudicira status i uz pozivanje na rezoluciju Vijeća sigurnost 1244 i na mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenjem kosovske neovisnosti nije prekršeno međunarodno pravo, javlja Hina. [hrt]