Otvara se izložba Slavke Pavić, najstarije članice Foto kluba Zagreb

U predvorju Galerije “Vladimir Filakovac” u zagrebačkoj Dubravi, u ponedjeljak, 12. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba fotografija Slavke Pavić, najstarije članice Fotokluba Zagreb. Izložbu će otvoriti Ivica Rubić ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava uz sudjelovanje Branke Hlevnjak, autorice predgovora u katalogu izložbe i Dunje Knebl, glazbenice. Izložbu je moguće razgledati do 29. ožujka.

Ova izložba istog postava i pod istim nazivom: “Mala retrospektiva”, bila je već postavljena i prikazana u izložbenom prostoru Knjižnice Zagreb Špansko-jug u siječnju ove godine.

Izložba obuhvaća 47 fotografija iz najplodonosnijeg razdoblja autoričinog stvaralaštva od 1951. do 1988. godine. Znalački odabranim fotografijama, autorica nam pokazuje manji dio svog tematski raznolikog fotografskog opusa. Riječ je i o svojevrsnom kronološkom slikovnom pregledu odrastanja, sazrijevanja i kreativnih potencijala Slavke Pavić, doajena hrvatske fotografske umjetnosti.

“To su fotografije koje pokazuju onaj najviši nivo autoričine tankoćudnosti, profinjeni odnos prema svjetlopisu kao osobitom fenomenu u kojem je prepoznavanje fotogeničnog motiva važnije od njegova sadržaja. Prepoznati u mnoštvu svakodnevnih mijena i okinuti “svoj izbor pogleda”, to je vještina koju autorica opisuje kao svojevrsni fotografski dar. Geometrizam koji je negdje u podlozi svih ovih antologijskih fotografija (U prolazu, 1951., Kompozicija, 1956., Šetači, 1959., Plaža, 1968., Konjanici, 1969. Trkači, 1970., Drvena arhitektura, 1970., itd.) ima i svoju razvojnu liniju. Ona kreće od formalne ljepote, preko filmskih zaustavljenih sekvenca, do postmodernističkog dualizma i osobite zaleđene slikovitosti, pa sve do reportažnog duha. Jer tko bi i zašto zaustavljao fotografkinju da fotografira ono što poželi, u čemu osjeća ljepotu i neku važnost, zbog čega zaustavlja na trenutak pokret (i vrtnju) i ne da suncu da promijeni izgled odabranog”, piše u predgovoru kataloga Branka Hlevnjak – povjesničarka umjetnosti.

I tako iz Slavkinih fotografija zapravo čitamo njezin temperament, snagu, emociju, njenu slobodu, čitamo njenu posvećenost i predanost fotografskoj umjetnosti i stvaralaštvu. U njenim fotografijama vidi se dokument vremena i uvijek prisutno nadahnuće majstorice trenutka. Odavno je zlatnim slovima upisana u povijest hrvatske fotografije. Ostvarila je doista respektabilan i kvalitetan opus. Mnoge su njene fotografije već davno nagrađivane i zauzimaju neupitno mjesto u različitim udžbenicima i pregledima povijesti hrvatske fotografije. Njezina fotografija “U prolazu” izložena je u stalnom postavu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Cijeli je njen život fotografija.

Bila je supruga poznatog hrvatskog fotografa Milana Pavića (1914. – 1986.) pod čijim je okriljem i utjecajem razvijala svoju tankoćutnu umjetničku dušu, svoj senzibilitet, svoj autorski stil, osobnost i sjajnu vizualnu kulturu. Do muževe smrti Slavka i njen suprug dijelili su stilske pravce i motive u svojim fotografskim domišljajima, a poslije smrti supruga, unatoč tomu što je razvijala svoj osebujni senzibilitet u suglasju sa vremenom i kretanjima u fotografskoj umjetnosti, u njenim se fotografijama primjećivao dah i duh životnoga i fotografskog suputnika.

Po uzoru na supruga, Slavka Pavić je u fokusu svoga stvaralaštva odredila “life” fotografiju kojom je zabilježila mnoge detalje iz života, urbane okoline i pejzaža, sa istančanim osjećajem za kompoziciju i lirski naboj. Težeći mudroj ravnoteži dokumentarnog i estetskog u svom stvaralaštvu, stvara originalne fotografije, bilo da je riječ o urbanom pejzažu, ljudskim figurama ili prirodi. Gdjekad mi se čini da se uvijek nađe u optimalnom trenutku kad uočava i prepoznaje trenutak spoja života i umjetnosti i taj trenutak vječno zaustavlja u svojim fotografskim ostvarenjima.

U ovih nekoliko životnih crtica vidljivo je, što Slavka Pavić znači hrvatskoj fotografiji. Rođena je 20. listopada 1927. godine u Jajcu. Školuje se u Daruvaru. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 1946. godine. Članica je Fotokluba Zagreb od 1951. godine. Izlaže od 1952. godine na mnogim žiriranim izložbama fotografije u zemlji i svijetu. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama Fotokluba Zagreb. Održala je 17 samostalnih izložaba fotografije. Zajedno sa Gjurom Griesbachom, tadašnjim predsjednikom Fotokluba Zagreb, osniva 1973. godine Žensku sekciju Fotokluba Zagreb. Od tada pa sve do danas igra veoma zapaženu i istaknutu ulogu u radu, djelovanju i životu kluba .

Tijekom proteklih godina uz manje prekide organizira poznatu godišnju klupsku izložbu fotografija “Žene snimaju”. Za svoj rad, fotografsko stvaralaštvo i izlagačku djelatnost, kao i za izniman doprinos tehničkoj kulturi i kulturi dodijeljena joj je, uz ostale nagrade i priznanja, Zlatna značka Fotokluba Zagreb 1963. godine; prestižna nagrada Fotokluba Zagreb “Tošo Dabac” 1990. godine; Godišnja nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture “Dr. Oton Kučera” 2006. godine; Počasnim članom Hrvatskog foto saveza – Hon. HFS postaje 2009. godine. Eto, to je naša Slavka Pavić, povijest, sadašnjost i budućnost Fotokluba Zagreb.

Piše: Vinko Šebrek, Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb