Vatikanski dokumenti potvrđuju da je papa Siksto V. bio Hrvat

Papa Siksto V.

Na sinoć održanoj tribini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti “Kupola Svetoga Petra u Rimu” književnik Ivan Golub izjavio je kako je graditelj crkve papa Siksto V. bio hrvatskoga podrijetla.

“U tajnom vatikanskom arhivu sam pronašao dokumente koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu pape Siksta V.”, rekao je Golub dodavši kako je njegov otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju. Golub je podsjetio kako se tamo oženio Talijankom te s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac i ispovjednik pape Pija V. koji ga je imenovao kardinalom.

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla.

Andrija Mutnjaković smatra kako je u izgradnji crkve sv. Petra u Rimu sudjelovao, osim hrvatskoga pape Siksta V. i hrvatski arhitekti Lucijan Vranjanin te njegov brat, koji su se nadahnuli u školi Jurja Dalmatinca koji je gradio šibensku katedralu.

Akademik Žarko Dadić smatra je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković presudno utjecao na rekonstrukciju kupole Svetoga Petra u Rimu. U vrijeme rekonstrukcije, rekao je Dadić, “došlo do sukoba između graditelja koji su svoju arhitekturu temeljili na iskustvu i onih na znanju matematičara”, a pobijedu su odnijele matematičke prosudbe hrvatskoga znanstvenika Ruđera Boškovića.