Ispred židovske škole u Toulouseu ubijen profesor i troje djece

Francuska je u šoku, svijet je u šoku: u ponedjeljak ujutro, deset minuta poslije osam sati, muškarac je otvorio vatru pred židovskom školom Ozar Hatorah u Toulouseu. Ubijeni su tridesetogodišnji profesor religije Jonathan Sandler, njegova djeca u dobi od tri i šest godina i još jedno desetogodišnje dijete, dok je jedna osoba teško ozlijeđena. Nakon što je pucao pred školom, napadač je na skuteru pobjegao.

Sandler, koji je imao i izraelsko i francusko državljanstvo, prošlog je rujna otišao iz Jeruzalema na dvije godine kako bi predavao židovske predmete u Toulouseu.

Policajci zaduženi za istragu smatraju da trag vodi do islamista i ekstremnih desničara, ali ne isključuju druge mogućnosti, rekao je izvor blizak istrazi.

“Istraga upućuje na dva traga: islamistički i ekstremnodesničarski”, rekao je taj izvor.

Sto trideset pravosudnih policajaca sudjeluje u potrazi za ubojicom na skuteru, dodao je isti izvor. Pomažu im kriminalisti iz Središnje uprave za unutarnje obavještavanje (DCRI), od kojih su neki bili na terenu već u nedjelju radi istrage o ubojstvu trojice vojnika prethodnih dana.

Prva nagađanja nakon stravičnog masakra ukazuju da bi mogla biti riječ o serijskom ubojici, koji je koristio istu pušku kada je ubio iz dvije odvojene zasjede u Toulouseu i Montaubanu tri vojnika prošlog tjedna. U Montaubanu, pedeset kilometara od Toulousea, ubojica na skuteru ubio je dvojicu padobranaca kada su pokušali na bankomatu podignuti novac.