Papa Benedikt XV. stigao u posjet Kubi

Papa Benedikt XVI. stigao je u posjet Kubi, a u zračnoj luci Santiaga dočekao ga je predsjednik Raul Castro. Kasnije će papa u papamobilu proći kroz grad i slaviti misu na otvorenom, nakon čega će poći u svetište Gospe od milosrđa u El Cobreu, tridesetak kilometara dalje, gdje će provesti noć.

Nakon kratkog posjeta svetištu u utorak ujutro, po lokalnom vremenu, Sveti Otac će zrakoplovom doputovati u Havanu gdje će ga predvečer službeno primiti Raul Castro, nakon čega će večerati s kubanskim biskupima.

U srijedu ujutro Benedikt XVI. će održati svečanu misu na poznatom Trgu revolucije u Havani, a zatim će u zračnoj luci održati oproštajni govor prije nego poslijepodne njegov zrakoplov poleti u Rim.

Uoči dolaska Benedikta XVI. na Kubi ništa nije prepušteno slučaju – sedamdeset disidenata je uhićeno, blokirani su mobiteli, otežan je pristup internetu. Castrov režim predvidio je i najmanju sitnicu da se izbjegne bilo kakav incident. Svi oni koji su posljednjih mjeseci tražili još veće otvaranje Kube prema svijetu i dolazak demokracije pod režimskom su kontrolom neki su bili nakratko i uhićeni pa zatim pušteni.