Budimir: Rafinerije su važan dio gospodarstva BiH

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je danas da “Nestro grupacija” predstavlja jedan od najvažnijih gospodarskih subjekata u BiH koji umnogome doprinosi razvoju industrijske proizvodnje i ukupnom izvozu BiH.

“Činjenica da Rafinerija Brod zapošljava preko 1.500 ljudi dovoljno govori sama po sebi i trebala bi biti dostatna da ima potporu svih političkih subjekata u BiH da nastavi s radom i razvojem proizvodnje. Nafta je uvijek bila i bit će strateški proizvod i za BiH je značajno da ima prerađivačke kapacitete koji joj osiguravaju dovoljnu količinu naftnih derivata”, rekao je Budimir, koji je danas posjetio postrojenja Rafinerije Bod i Rafinerije ulja u Modriči.

Sergej Kraščuk, direktor Rafinerije nafte Bosanski Brod, rekao je da je značaj ove grupacije vidi u činjenici da su samo lani uplatili 520 milijuna maraka poreza, a izvoz iz brodske Rafinerije dostigao je 333 milijuna KM.

Na sastanku s predsjednikom Federacije BiH razgovarano je i o dosadašnjim ulaganjima, kao i planiranim investicijama u “Nestro grupaciji” u idućim godinama.

“Do sada je uloženo više od 480 milijuna eura za reguliranje obaveza poduzeća nastalih po osnovu prijenosa vlasništva, na ime financiranja tekućih troškova i investicijskih ulaganja. U predstojećem razdoblju planirana su ulaganja od 915 milijuna eura, od čega u Rafineriju u Brodu 760 milijuna eura, Rafineriju u Modriči 64 milijuna eura, ‘Nestro petrol’ 52 milijuna eura i ‘Optima grupu’ 39 miliona eura”, kazao je Kraščuk.

Pod zaštitnim znakom “Nestro“ posluju poduzeća: “Optima grupa“, “Nestro petrol“, “Rafinerija nafte” Brod i “Rafinerija ulja Modriča“, a većinski vlasnik je rusk kompanija “NeftegazInKor”.