Zoran Milanović: Ako ovako nastavimo uskoro nećemo imati za plaće

I ove je godine, u povodu Dana poduzetništva, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uprilčila prigodni skup koji bi, po definiciji, trebao proteći u svečanoj atmosferi. No, teške ekonomske prilike učinile su svoje – oštri tonovi i grube konstatacije nisu se mogli izbjeći.

Predsjednik HUP-a Ivan Ergović požalio se na “dramatičnu antipoduzetničku klimu”, zbog koje se stječe dojam da je većina poslodavaca neodgovorna, zlonamjerna i namjerno ne ispunjava svoje obveze, iako već pet godina privatni sektor sam nosi teret krize na svojim leđima.

Osvrćući se na najavu da će porezna uprava objaviti imena poreznih dužnika, Ergović je rekao: “Dobro je da postoji zid poreznog srama, ali neka imena na tom zidu ispisuju sudovi, a ne birokrati. A ako postoji zid poreznog srama, neka postoji i zid birokratskog srama na kojem će biti imena gradonačelnika, načelnika ili ministara čije odluke poskupljuju poslovanje i čija sporost odgađa projekte koji bi mogli otvoriti brojna radna mjesta.” Također je poručio da poslodavci traže simetriju odgovornosti.

Premijer Zoran Milanović je odmah pokušao spustiti loptu. “Vlada pokušava uvesti red i proširiti prostor slobode ugospodarstvu, tako da je neke stvari fleksibilizirala a negdje uvelastroga pravila, kao u pitanju izvršavanja poreznih obveza”, rekao je Milanović.

Govoreći o najavljenim izmjenama radnoga prava i drugim rezovima koji se tiču radnika u javnom sektoru, Milanović je rekao kako razumije pritisak sindikata da se ništane mijenja, jer im iskustvo govori da su nakon rezanja prava javnomsektoru, vrlo brzo slijedili rezovi i u privatnom sektoru.

“No, to je samo dio istine, a drugi dio kaže – ako nastavimo naovakav način uskoro nećemo imati niti za plaće. Čuvat ćemo hrvatski socijalni model, ali sve se mora zaraditi, pa to vrijedi i za kolektivna isindikalna prava, stoga ćemo morati racionalno pregovarati okolektivnim ugovorima u javnom sektoru”, najavio je Milanović. [Doznajemo.com]