Moody’s srušio rejting 16 španjolskih banaka, građani povlače novac

U Španjolskoj je zavladala panika nakon što je agencija za kreditni rejting Moody’s srušila rejting 16 banaka u toj zemlji i time dodatno uzdrmala ionako poljuljala bankarski sektor.

To je drugi velii udarac bankarskom sustavu u eurozoni – prije tri dana je, naime, Moody’s započeo dugoočekivano smanjivanje rejtinga europskih i globalnih banaka te snizio rejting 26 talijanskih banaka, uključujući UniCredit i Intesa Sanpaolo.

Strahovi zbog gubitaka španjolskih banaka srušili su cijene dionica diljem Europe, a španjolski dnevni list El Mundo piše da suda su građani povukli čak milijardu eura iz nacionalizirane banke Bankia. Ministar gospodarstva Fernando Jimenez Latorre to demantira, no dionice Bankije su već pale za 30 posto.

Analitičari ističu da sniženje rejtinga španjolskim bankama nije moglo doći u gorem trenutku – dolazi u vrijeme kada je povjerenje ulagača i kreditora u španjolske banke već ozbiljno narušeno.

The Wall Street Journal procjenjuje da će, nakon talijanskih i španjolskih, na red doći banke i u drugim europskim zemljama, da će do kraja lipnja, više od 100 europskih banaka, kao i divovi s Wall Streeta kao što su Bank of America i Citigroup, imati niži rejting.

Sniženje rejtinga, na kojem se radi od veljače, potaknulo je žestoku kampanju lobiranja u kojoj banke nastoje uvjeriti Moody’s da su njihove financije dovoljno jake da opravdaju svoje trenutne ocjene. No, nedavna eskalacija krize u eurozoni, uključujući očitu ovisnost mnogih europskih banaka o kreditima Europske središnje banke, ugrozila je argumente bankarske industrije, ocjenjuje The Wall Street Journal.