Na summit u Mostaru nisu došli ni Josipović, ni Nikolić

Deseti UNESCO-ov summit šefova država zemalja jugoistočne Europe “Vjersko i kulturno-povijesno naslijeđe kao osnova intenzivnije suradnje među državama”, koji počinje sastankom u mostarskoj Gradskoj vijećnici, trebao je biti okupljanje s kojeg bi fotografije zacijelo obišle regiju, ako ne i svijet.

Predsjednici država jugoistočne Europe, ponajprije šefovi do prije 17 godina teško zaraćenih zemalja bivše Jugoslavije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, zajedno u katoličkom svetištu u Međugorju, u pravoslavnom manastiru u Žitomisliću te u muslimanskoj bogomolji, sufijskoj tekiji na izvoru Bune u Blagaju!

Ali, nakon što je u Srbiji na predsjedničkim izborima pobijedio Tomislav Nikolić, stvar s okupljanjem balkanskih predsjednika pala je u vodu iako je sve bilo ugovoreno još u rujnu prošle godine, piše Večernji list.

Glavni je razlog to što hrvatski predsjednik Ivo Josipović na skup na kojem je i Nikolić više nije želio doći! No, na skupu, koji su danas otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova, nije se pojavio ni Nikolić.

Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović. Objašnjeno je da Josipović, iako je svoj dolazak bio potvrdio, nije nije stigao zbog drugih obveza. Zašto se nije pojavio Nikolić, zasad nije poznato.

Hrvatsku, kao i Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku predstavljaju ministri kulture ili njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u BiH. U Mostar su doputovala i izaslanstva Vijeća Europe i Europske komisije.